Dziura w dachu po antenie CB jak zabezpieczyc przed korozja?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziura w dachu po antenie CB jak zabezpieczyc przed korozja?
Mam antenke CB przymocowana uchwytem do klapy bagażnika, troche przeszkadza przy otwieraniu bagaznika i chcialbym przeniesc ja na dach, dziure chcialbym sam wywiercic, nie wiem tylko czym jakimi preparatami zabezpieczyc otwor od korozji. Niechcialbym zeby po polroku pojawily sie bable z korozja, Jest moze na forum blacharz ktory moglby wyjasnic/opisac co pokolei i czym zrobic zeby nie bylo korozji.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz wrz 16, 2007 20:17 przez vorobiej, łącznie zmieniany 1 raz.
jest taki fajny srodek do zabezpieczania jak Cortanin - trzeba nim posmarować miejsce które się chce zabezpieczyć i zastawić na 2 dni zeby ściemniał (zmienił kolor), dostępny jest w sklepach lakierniczych, są też inne srodki o podobnym działaniu pod innymi nazwami, ale jak zapytasz o Cortanin to bedą wiedzieli o co chodzi, po nałozeniu tego srodka i powyschnieciu wystarczy pomalować to miejsce np: Hammeraitem (jest duży wybór kolorów), tylko nie bierz młotkowego tylko gładki i po wyschnięciu zamontować trzeba antenę
...
Po pierwsze wiercić powoli żeby blachy nie przegrzać, po drugie otwór zabezpieczyć podkładem i lakier na to, po trzecie miejsce styku podstawy anteny z dachem zabezpieczyć mastyką lub inną pastą uszczelniającą, może być silikon klejący lub klej do szyb samochodowych ale on kleji dość mocno i będzie ciężko to później zdjąć.
Co do magnesu jak nie przeszkadza Ci zdejmowanie i zkaładnie to wystarcza, a co do dziury polecam jak wyzej zamalowac otwór, posmarowac tylko wewnetrzna czesc otworu leko olejem i stojak anteny od spodu silikonem, tak zrobiłem mi juz prawie rok hula, w ogóle niie cieknie i nie ma tam wody, a i jak bedziesz wiercił dziure to polecam sie wkręcic w belke na dachu.
Choćby pivo było z gówna nic mu w smaku nie dorówna!!!