jak klepia zawory (mk2)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jak klepia zawory (mk2)
witam! jak w opisie. moglby mi ktos opisac jak klepia (jak sie objawiaja) zawory i czym sie rozni dzwiek od szklanek a moze to to samo nie wiem i dlatego pytam bo juz glupieje moglby mi ktos jakos to zblizyc z gory dzieki i pozdrawiam przepraszam jezeli ten post juz byl ale nie moge znalesc ( nie puka tylko taki metaliczny dzwiek co to moze byc i dlaczego co zrobic??)
Ostatnio zmieniony pt maja 19, 2006 08:58 przez toma1985, łącznie zmieniany 1 raz.
ja mam tak ze na zimnym ciut slabiej a im cieplejszy silnik to troche glosniej cykaja! ja je niedawno wymienialem i olej tez i chyba mechanik mnie nabil w butelke moze jakies h...owe wlozyl hmmm i nie wiem co robic bo nie mam kasy narazie spowrotem na nowe hmm i juz sam nie wiem co robic
[ Dodano: 26 Kwi 2006 18:15 ]
i dlaczego??
[ Dodano: 26 Kwi 2006 18:15 ]
i dlaczego??

- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Po pierwsze napisz jak i kiedy objawia sie ten dzwiek u ciebie... co do szklanek to jest to najprosciej mowiac cykanie.... mowi sie potocznie ze cykaja popychacze, szklanki, zawory... to oznacza mniej wiecej to samo w potocznym rozumieniu... ale jedyne co tam moze czykac to hydrauliczne samoregulatory luzow zaworowych czyli szklaniki lub popychacze.... to jedno i to samo... a napisz czy zmieniles olej na jakis inny czy teoretycznie zalales tym samym? mozliwe ze nowy olej wyplukal osad i stad dzwiek szklanek... jesli wala w calym zakresie obrotow i temperatur to uratuje cie tylko wymiana na nowe... pozdro
Jak już pisali koledzy zawory cykają (miałem kiedyś na studiach wykładowcę który świetnie umiał ten dźwięk "zagrać" na zębach) i ciężko to opisać - trzeba usłyszeć, ale napewno nie jest to metaliczny dźwięk. Jeżeli coś w silniku tak sie odzywa to nigdy nic dobrego... nie oznacza (no chyba że jakaś podkładka dzwoni). Dobrze by było gdybyś mógł dokładnie osłuchać silnik z jakiego rejonu dochodzi ten dźwięk. I tak jak pisał Kamil trzebaby to ciśnienie oleju zmierzyć, bo może to juz panewkitoma1985 pisze: nie puka tylko taki metaliczny dzwiek co to moze byc
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
witam!troche mnie nie bylo no ale coz. mam juz dosyc tych szklanek ! ale jeszcze troche musze sie na nich przemeczyc
moglibyscie mi powiedziec jaki musi byc to cisnienie oleju i ile moze kosztowa sprawdzenie?? bo jade chyba sprawdzic . ilnik 1.6 benzyna ! dzieki i pozdro a i chcialem dodac ze kontrolka oleju nigdy mi sie nie zapalila i gasnie odrazu po odpaleniu

Ostatnio zmieniony pt maja 19, 2006 08:56 przez toma1985, łącznie zmieniany 1 raz.