Passat B3 GT

Nasze auta - pozostałe z grupy VAG

Moderatorzy: QQxQ, G0 Karcio, jhosef, Stalu, VIP

Fryzur
Nowicjusz
Nowicjusz

Passat B3 GT

Post autor: Fryzur » ndz mar 11, 2012 04:25

Cześć!
Chciałem wam przedstawić swojego Passata B3 2.0 16v 136KM GT Kombi
Passat jest z 1988r kupiłem go jakiś czas temu a w zasadzie odratowałem przed odjazdem na szrot
Jest to mój pierwszy samochód
Przebieg: 200tys km niech będzie chociaż średnio chce mi się w to wierzyć
Wyposażenie fabryczne:
Wspomaganie kierownicy
ABS
MFA
Relingi
Tylna kanapa dzielona z podłokietnikiem
Elektryczny Szyberdach
Ala kubełkowe fotele (wersja GT)
Światła przeciwmgielne
Centralny zamek
Przyciemniane lampy tylne ( Nie wiem czy to oryginał)
Obecnie stoi na 15 calowych felgach BBS

Przed kupnem:
Wymienione kompletne zawieszenie
Wymieniony silnik na taki sam 2.0 16v
Montaż instalacji gazowej

Na początek opowiem co już udało mi się zrobić i w jakim było stanie
Samochód posiadał generalnie dużo pleśni na siedzeniach desce i podsufitce z powodu cieknącego szyberdachu biła z niego wilgoć i nie przyjemny zapach wszystko było jak gąbka nasączone wodą
Postanowiłem wyciągnąć całe wnętrze wyprałem wykładziny, całą tapicerkę a także podsufitke
Wymieniłem stare węże od szyberdachu ponieważ były stare i sparciałe w dodatku jeden odprowadzał wodę prosto do kabiny a drugi się rozłączył
Zamiast nich zastosowałem własny patent użyłem węży paliwowych aby był jeden wąż w całości (problem szyberdachu zażegnany)
Z podłogi odchodził lakier niestety woda zrobiła więc zdarłem starą warstwę i wymalowałem całą podłogę farbą antykorozyjną
Następnie zamontowałem świeżą i pachnącą podsufitkę, dywaniki oraz tylne siedzenia (efekt zadowalający)
Wymieniłem obydwa wahacze z przodu ponieważ stare były pogięte po wypadku, zwrotnice oraz wygłuszenia które zwyczajnie przegniły
Zamontowałem nowiutkie tarcze firmy Lucas (stare nie nadawały się do niczego)
Uzupełniłem brakujące i połamane elementy wnętrza ( głównie plastiki nawiewów konsole przednią)
Wszystkie plastiki odświeżyłem wymyłem wyczyściłem jak tylko się dało

Do zrobienia z podstawowych rzeczy jeszcze mam:
Do Założenia prawą półoś stara się nie nadaje nowa już czeka na montaż
Felgi oddać do naprostowania niestety są krzywe po wypadku zobaczę czy da się je jeszcze uratować
Zająć się hamulcami (cały czas jest twardy pedał)
Wymianę panelu nawiewu jest połamany i cały lata w dodatku działa tylko 1 i drugi bieg
Z MFA muszę zrobić porządek termometr pokazuje -40 stopni, czasami pokazuje spalanie czasami nie, nie pokazuje temperatury oleju
Zamontować nowe klamki pasażera i kierowcy (obydwie wyrwane)

W późniejszych planach chciał bym
Zamontować elektryczne szyby i lusterka z podgrzewaniem
Być może wymienię fotele zastanawiam się nad skórą
Zrobić jakieś dobre nagłośnienie ( z tyłu obecnie jest festyn dwie kolumny nie wiem od czego)
Kupić i wymienić zderzak (stary jest niestety już połamany i nie wygląda estetycznie)
Jeżeli czas i pieniądze pozwolą to zajął bym się również blacharką generalnie wszystko ok z wyjątkiem progów które niestety nie mają się najlepiej

W miarę możliwości będę dodawał więcej fotek z postępów moich prac :)
Kilka fotek na początek :)

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Udało mi się rozwiązać problem cieknącej wody do kabiny problemem okazała się osłona znajdująca się nad filtrem kabinowym która była popękana i przepuszczała wodę suszenia też potem trochę było :)
Obrazek Obrazek
Zabezpieczyłem również blachę pod akumulatorem która przed zabiegiem wyglądała tak a później tak
Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe z grupy VAG”