...trochę, o felg aluminiowych polerowaniu

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

mortas
Fuel is my Blood
Fuel is my Blood
Kontakt:

...trochę, o felg aluminiowych polerowaniu

Post autor: mortas » ndz kwie 16, 2006 17:48

P: Czy każdą felgę można wypolerować?
O: W większości przypadków każda felga jest zdatna do polerowania. Czasami może to nie być polerka na całej powierzchni, a łączenie polerowania z lakierem (przykładem tego są np. felgi BBS, gdzie jest wiele ramion i utrudniony dostęp do bocznych krawędzi ramion, wówczas pozostają boczki w lakierze, a polerowana jest frontowa krawędź ramion)

P: Moje felgi były wcześniej piaskowane, czy można coś z nimi zrobić?
O: W większości przypadków piaskowanie felgi powoduje powstanie licznych kraterków i znaczną ingerencję w powierzchnię felgi, a polerowanie to zabieg wygładzania powierzchni, a więc przeciwny do piaskowania. Owszem można taką felgę wypolerować, ale nie zawsze da się ją wówczas zrobić na całej powierzchni (przeważnie w takich przypadkach polecamy jedynie wypolerowanie falców) Jednym słowem - FELGI DO POLEROWANIE NIE MOGĄ BYĆ WCZEŚNIEJ PIASKOWANE!

P: Jak dbać o taką felgę?
O: Jest to wypolerowane gołe aluminium, a więc bardzo nie "lubi się" z żadną chemią (np. aktywna piana na myjni samochodowej, lub środki do pielęgnacji felg). Do mycia należy używać wyłącznie wody z płynem do mycia (szampony samochodowe, płyn do mycia naczyń, itp.) Wszelkie zabrudzenia doczyszczamy benzyną ekstrakcyjną, a jeśli nadal nie puszcza to stosujemy mleczko do czyszczenia miedzi i mosiądzu (np. firmy KIWI w żółtej buteleczce) albo pastę polerską drobnoziarnistą (np Automax, lub pasta do wykańczania powłok lakierniczych)
Ogólnie zaleca się utrzymywanie felgi w czystości i co jakiś czas delikatne przetarcie felgi z pyłu od klocków, bo pozostawiony na dłuższy czas wżera się w felgę i zostawia czarne cętki.

P: Jak trwały jest połysk po polerowaniu?
O: Przy odpowiednim dbaniu (wg zaleceń) połysk na feldze można utrzymać przez 3 sezony (nie jeżdżąc zimą).

P: Mam felgi, które użytkuję cały rok i chciałbym je wypolerować?
O: Wypolerowane gołe aluminium jest wrażliwe na działanie chemii, a więc i soli sypanej zimą na drodze. Powoduje ona białe wykwity na powierzchni aluminium. Dlatego, na życzenie klienta istnieje możliwość pokrycia proszkowo klarem felg. Jednak wówczas tracimy na połysku ok. 20% - użyteczność kosztem efektu.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=47926]>>MOJA BYŁA LALECZKA<<[/url]
[url=http://avatars.jurko.net][img]http://img1.jurko.net/avatar_14129.jpg[/img][/url]

www.konstel.webs.com

Awatar użytkownika
Yoo!
Użytkownik
Użytkownik

Re: ...trochę, o felg aluminiowych polerowaniu

Post autor: Yoo! » pn wrz 29, 2014 20:14

Odkopię "trochę" temat :hmm:
Mam s-liny, chciałem je wypolerować (tylko zewnętrzną stronę,czarny środek zostaje) na lustro i mam pytanie odnośnie konserwacji, nie prościej poprostu pomalować wypolerowane alumy klarem ??
Przecież zakłady zajmujące się felgami tak właśnie robią, polerka,potem bezbarwny......

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”