Witam.
Panowie mam problem. Otóż gdy zapalam silnik( 1.9 TDI 101KM) słychać dziwne stukanie, które po rozgrzaniu motoru ustaje. Po dłuższym wsłuchaniu się, stwierdziłem, że hałas dociera z zaworu EGR. Moje pytanie brzmi co może być tego przyczyną i czy wyczyszczenie EGR może coś pomóc i czy taka operacja nie uszkodzi części, bo znajomy powiedział, że może to uszkodzić zawór. Z góry dziękuje za pomoc.
Stukający EGR na zimnym silniku.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
czyszczenie zaworu raczej nie uszkodzi jego samego chyba ze bedziesz to czyscil rzucając nim.zabieg nie jest trudny.mysle ze samemu proradzisz sobie.Jak juz wygrecisz EGR to srubokret w reke i skrobiesz ta cala sadze ktora sie w nim zebrala.Jednak stukanie niewiem czy jest akurat tym spowodowane ze jest on zasyfiony.
Od pasji zaczyna się wszystko!
Zawór moze się zacinać od nagaru ,czyszczenie czesci ruchomej jak najbardziej wskazane.Podczas normalnej pracy egr zamyka sie i otwiera .Zamyka na obrotach a otwiera na wolnych..
Re: Stukający EGR na zimnym silniku.
Ja w ostatnim czasie wymieniałem zawór EGR na nowy ponieważ denerwowały mnie wycieki z "otworków" zaworu. Przy okazji zniknęło metaliczne gruchotanie na zimnym przy niskich obrotach, więc raczej uszkodzenie zaworu może mieć związek z tymi dźwiękami. Jak cokolwiek ci wycieka z tych otworów pod grzybkiem to nie baw się w czyszczenie tylko zamawiaj nowy. Koszt około 200 zł.ksmundek pisze:Moje pytanie brzmi co może być tego przyczyną