Napiecie we wtyczce od krokowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie powinno byc napiecie we wtyczce od nastawnika przepustnicy w silniku 1.8 rp?
- Caybel
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: Napiecie we wtyczce od krokowego
Ogólnie w tej wtyczce jest 12V ale nie przez cały czas, tylko w momentach gdy ecu wprowadza jakas zmiana polożenia.
Na 2 piny we wtyczce podawane jest napiecie na silniczek(12V) a pozostalymi dwoma ecu sprawdza sobie po przez zmiana rezystancji polozenie elementu który sie wysuwa i tam może byc podawane stale napiecie 5V ale nie dam sobie za to ręki uciąć.
Mam nadzieje, że choć odrobine rozjaśniłem.
Na 2 piny we wtyczce podawane jest napiecie na silniczek(12V) a pozostalymi dwoma ecu sprawdza sobie po przez zmiana rezystancji polozenie elementu który sie wysuwa i tam może byc podawane stale napiecie 5V ale nie dam sobie za to ręki uciąć.
Mam nadzieje, że choć odrobine rozjaśniłem.
;)
A wiec gdy mam wlaczony zaplon to pomiedzy dwoma gornymi pinami nie ma napiecia. Pomiedzy 1 a 3 jest 2,5V pomiedzy 1 a 4 0,12 V pomiedzy 2 a 3 2,5 V i 3 a 4 2,62 V. Z tego wynika ze mam napiecie na 3 pinie 2,5V i na 4 0,12 V. Cos tu chyba nie pasi co? A rezystancja na krokowym jaka powinna byc i kiedy?
- Caybel
- Mały gagatek
- Kontakt:
A może opisz co sie dzieje ze sprawdzasz tą wtyczke. Opisz objawy usterki.
;)
Silniczek krokowy nie reaguje. A pod aku jak podepne to dziala. Ecu bylo wymienione od auta ktore normalnie chodzilo
- Caybel
- Mały gagatek
- Kontakt:
Gaśnie na zimnym czy wkreca sie na wysokie obroty?
Pożycz od kogoś silniczek i sprawdz czy zadziała.
Sprawdz na odpalonym najlepiej cieplym silniku czy jak odepniesz wtyczke od niebieskiego czujnika temp. czy bedzie różnica w pracy.
Przepatrz wszystkie kable, poruszaj kazda wtyczka jaką zobaczysz podczas pracy silnika i *#cenzura#* sie w prace silnika może cos po prostu nie styka dobrze.
Pożycz od kogoś silniczek i sprawdz czy zadziała.
Sprawdz na odpalonym najlepiej cieplym silniku czy jak odepniesz wtyczke od niebieskiego czujnika temp. czy bedzie różnica w pracy.
Przepatrz wszystkie kable, poruszaj kazda wtyczka jaką zobaczysz podczas pracy silnika i *#cenzura#* sie w prace silnika może cos po prostu nie styka dobrze.
;)
Juz mialem zakladane inne krokowce. Pod aku i w innych autach normalnie dzialaly a u mnie lipa. Auto gasnie na zimnym. Ecu juz tez wymienilem. Caly wtrysk byl wymieniany. Krokowiec w ogole nie wykazuje znakow zycia. A moglbys zmierzyc u siebie napiecie na wtyczce? Rozumiem ze rowniez masz RP? A moze wiesz gdzie ewentualnie masa by mogla nie laczyc przy takich objawach?
Ma ktos moze mozliwosc sprawdzenia napiecia na tej wtyczce w swoim RP?