Skrzynka bezpieczników-Przekaźniki i problem ze swiatłami

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Bartollo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Bartollo » śr paź 05, 2011 18:46

A więc od początku odkąd kupiłem autko (4 miechy) nie działał klakson w sumie sie tym nie przejąłem aż do ostatniej sytuacji gdy panna wymusiła mi pierwszeństwa i malo brakło a wpakował bym sie jej w kufer w przypływie złości chciałem ja strąbić moim dwutonowym klaksonem lecz tu zonk zapomniałem że nie działa:P i dzis olśniło mnie zrobię klakson:D sprawdziłem klaksony oby 2 w porządku blaszki przy kierownicy tez w pozadku :) i nagle oswieciło mnie dwutonowy klakson ma przekaźnik patrze i co widze przekaźnik nr 72 w całkiem innym miejscu niż być powinien brak nr 53 ogólnie zamieszanie w tej skrzynce oceńcie sami :

Obrazek

Z tego co znalazłem na forum przekaźnik nr 72 powinien byc nad 99 a w miejscu 72 powinien byc 53 a z prawej strony 99 powinien byc wedlug forum nr 36(nie brzęczy jak zostawię na światłach to on za to odpowiada??) zgadza sie ??

I mam pytanko czy zamiast 53 mogę założyć zworkę ?? i czy jeżeli zamiast 53 był 72 to czy ucierpiała na tym instalacja?? i za co odpowiada przekaxnik bez numerku w polu R3 sterowanie silnikiem??

Mam tez problem ze światełkami otóż czasem zapalam silnik włączam światła a tu ciemność świeca postojowe gaszę silnik nie wyłączam świateł zapalam ponownie silnik i światła są :) jak nie mam mijania to i drogowych.Zdarza się to raz na jakiś czas.

Z góry dziekuje za odpowiedź :)PozdraVWiam :)

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr paź 05, 2011 18:54

Co do brzęczyka - dobrze Kolega sądzi. Pole R3 to elektryka silnika, w każdym - inaczej czyli za co innego odpowiada. W ogóle to za elementy elektryczne inne niż pompa paliwa, bo ta ma swój.
Tylko przy JEDNYM sygnale była zworka, przy dwóch - musi być przekaźnik. Czy 72-ka mogła zaszkodzić - nie przypuszczam ale sprawdzę.
Co do reflektorów, pewnie koczy się kostka stacyjki.

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Mavrick » pt paź 07, 2011 23:06

72 to przekaznik od wycieraczki na na klapie i masz racje ze powinien znajdowac sie nad przekaznikiem 99.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”