Woda w zbiorniku paliwa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Woda w zbiorniku paliwa
Czy w zbiorniku paliwa moze zbierac sie woda? Jezeli tak - jak jej sie pozbyc?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... oda+bak%2A
opcja "szukaj" macha do Ciebie
opcja "szukaj" macha do Ciebie
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
A z kąd pewność,że masz wodę w baku??
Woda jako cięższa osiada na dnie,a ssanie paliwa z baku jest zlokalizowane właśnie tam. Więc na bierząco zużywałby sinik wodę. Takie moje zdanie.
A zawartością wody w paliwie, to tylko tyle należy się martwić,co kasą za którą chcieliśmy kupić ropę,a kupiliśmy wodę.
Woda jako cięższa osiada na dnie,a ssanie paliwa z baku jest zlokalizowane właśnie tam. Więc na bierząco zużywałby sinik wodę. Takie moje zdanie.
A zawartością wody w paliwie, to tylko tyle należy się martwić,co kasą za którą chcieliśmy kupić ropę,a kupiliśmy wodę.
Nie jestem leniwy. Mam zawyżone wymagania motywacyjne.
Filtr paliwa w Dieslu ma korek spustowy u dołu. Służy on właśnie do spuszczania wody która została w tym filtrze odseparowana od ON. Więc jak chcesz usunąć wodę to spuszczaj około połowy zawartości filtra dolnym spustem co jakiś czas.
Ps. Cytałem kiedyś w książce o polepszeniu składu miesanki wybuchowej w silnikach Diesla i była tam m. in. metoda podawania wraz z ON przez wtryskiwacz niewielkiej ilości rozpylonej wody co powodować miało pełniejsze spalanie się ON - jednak ze względów natury aury (temperatury ujemne - woda = lód) tej metody nie stosuje się.
Z powyższego można wyciągnąć wniosek, że przy dodatnich temperaturach mała domieszka wody do ON nie powinna powodować skutków ubocznych. Jeżeli natomiast chcesz usunąć z układu wodę to oczyszczaj regularnie filtr z wody, bądź dodawaj dodatki ją wiążące i po problemie.
Ps. Cytałem kiedyś w książce o polepszeniu składu miesanki wybuchowej w silnikach Diesla i była tam m. in. metoda podawania wraz z ON przez wtryskiwacz niewielkiej ilości rozpylonej wody co powodować miało pełniejsze spalanie się ON - jednak ze względów natury aury (temperatury ujemne - woda = lód) tej metody nie stosuje się.
Z powyższego można wyciągnąć wniosek, że przy dodatnich temperaturach mała domieszka wody do ON nie powinna powodować skutków ubocznych. Jeżeli natomiast chcesz usunąć z układu wodę to oczyszczaj regularnie filtr z wody, bądź dodawaj dodatki ją wiążące i po problemie.