Przy włączonej klimie silnik nie łapie 90 stopni
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zauważyłem ostanio, że gdy jadę nawet 100km bez przerwy z włączoną klimą silnik nie potrafi 'złapać' 90 stopni. jednak gdy wyłączę klimę i przejadę powiedzmy kilkanaście km złapie 90 stopni. niedawno wymieniałem czujnik temp. płynu chłodzącego. Czyżby termostat?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dokładnie.harvard pisze:Czyżby termostat?
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Zauważyłem znacznie większe zużycie paliwa na trasie. Vag nic nie pokazuje i tak ponoć ma być. Wskazówka na blacie potrafi się ustawić pomiędzy 80 a 90 po chwili spada na 80 czasem poniżej jakoś 75. Za kilka minut z powrotem na 80 i lekko powyżej. Po niedzieli chyba termostat wymienię.
ps. czytałem że można jeszcze przeczyścić termostat co Wy na to?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- macabra_
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Re: Przy włączonej klimie silnik nie łapie 90 stopni
Dziwne, że latem temperatura tak wariuje... w moim starym mk3 miałem walnięty termostat ale latem było ok, dopiero zimą po otwarciu nagrzewnicy nie mógł się dogrzać. Jednakże objawy wskazują właśnie na niego i chyba tu zacząłbym szukać przyczyny.
myślę, że przy cenie nowego markowego termostatu na poziomie 40 zł jeśli oczywiście nie był niedawno wymieniany warto i tak wrzucić nowy ale jeśli masz czas i chęci na rozbieranie tego ponownie możesz spróbować czy to coś pomożeharvard pisze:ps. czytałem że można jeszcze przeczyścić termostat co Wy na to?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
tylko pytanie z czego go czyścić...jeżeli jest zalany normalny płyn to brudu tam raczej nie ujrzyszharvard pisze:czytałem że można jeszcze przeczyścić termostat co Wy na to?
tyle że przy włączonej klimie wentylatory ciągle chodzą i jak termostat otwarty to ich praca skutecznie uniemożliwia nagrzanie się silnikamacabra_ pisze:Dziwne, że latem temperatura tak wariuje... w moim starym mk3 miałem walnięty termostat ale latem było ok, dopiero zimą po otwarciu nagrzewnicy nie mógł się dogrzać
I to tłumaczyłoby mój problem, nie tłumaczy nagłego zwiększonego zużycia paliwa. ponad 1l na trasie!Qto pisze:tyle że przy włączonej klimie wentylatory ciągle chodzą i jak termostat otwarty to ich praca skutecznie uniemożliwia nagrzanie się silnik
Przeczyścić to se buty można a nie termostat.harvard pisze:Zauważyłem znacznie większe zużycie paliwa na trasie. Vag nic nie pokazuje i tak ponoć ma być. Wskazówka na blacie potrafi się ustawić pomiędzy 80 a 90 po chwili spada na 80 czasem poniżej jakoś 75. Za kilka minut z powrotem na 80 i lekko powyżej. Po niedzieli chyba termostat wymienię.
Objawy nagłych skoków temperatury to najczęściej walnięty czujnik temperatury. Tylko ten co daje sygnał na zegar na blacie i do kompa a nie ten co daje na wentylator !!
Tylko czujnik wymieniałam 3 miechy temu.
A co najciekawsze bardzo szybko robi się ciepło w aucie.
A co najciekawsze bardzo szybko robi się ciepło w aucie.
- Qto
- _
- Kontakt:
odpal auto, włącz klimę i obserwuj kiedy dolny wąż od chłodnicy będzie gorący - powinno to trwać ok 20min może więcej. Na pewno nie powinien być gorący dopóki na blacie nie będzie 90* - zakładamy że czujnik temperatury jest sprawny.
W przyp. siln. TDI może to być problematyczne bo te silniki bez obciążenia bardzo długo łapią temp. roboczą.Qto pisze:odpal auto, włącz klimę i obserwuj kiedy dolny wąż od chłodnicy będzie gorący - powinno to trwać ok 20min może więcej
- Qto
- _
- Kontakt:
temat w dziale "Benzyna" więc zakładam że nie jest to TDI...ale zawsze początek nagrzewania można wspomóc króciutką wycieczką po osiedlu.Piasek pisze:W przyp. siln. TDI może to być problematyczne bo te silniki bez obciążenia bardzo długo łapią temp. roboczą.
Jakby nie było autor tematu powinien poinformować jaki ma silnik
Ja ostatnio u siebie czekałem 30min do włączenia wiatraków
Wypiąłem czujnik przy zapłonie. na kompie błąd wpiąłem z powrotem wykasowałem błąd i wygląda na to że jest 'po staremu' .jadę temp. w miarę szybko w pion staje. Zobaczymy będę obserwować.
znowu to samo!
Po kilku minutach jazdy i podpięciu pod vaga pokazuje max 80-85 (w trakcie jazdy). Jednak gdy po kilku minutach pozostawię go na jałowym temp 'łapie' bardzo szybko. Ale gdy ruszę nawet przy wyłączonym w ogóle nawiewie wskazówka spada do 80 i vag podczas jazdy pokazuje 80-82 stopnie. Na postoju przy przejeździe kolejowym zaraz łapie 90 po chwili wentylator się włącza, trochę spada jednak po przejechanou ponad 500km wskazówka w trakcie jazdy nawet bez klimy nie pokazała 90 stopni!! Już sam nie wiem co robić w ciemno wymieniać termostat?
Po kilku minutach jazdy i podpięciu pod vaga pokazuje max 80-85 (w trakcie jazdy). Jednak gdy po kilku minutach pozostawię go na jałowym temp 'łapie' bardzo szybko. Ale gdy ruszę nawet przy wyłączonym w ogóle nawiewie wskazówka spada do 80 i vag podczas jazdy pokazuje 80-82 stopnie. Na postoju przy przejeździe kolejowym zaraz łapie 90 po chwili wentylator się włącza, trochę spada jednak po przejechanou ponad 500km wskazówka w trakcie jazdy nawet bez klimy nie pokazała 90 stopni!! Już sam nie wiem co robić w ciemno wymieniać termostat?
No jak go nie wymienisz to możemy tu i 100 kolejnych stron wróżb i przepowiedni napisać co by było gdyby...