VW Touran,moim zdaniem dużo pali
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.Kupiłem tourana 2004 rok,1.9 tdi,105 KM,bkc,135 tyś km.Nie pojeździłem nim dużo ale wg. kompa pokazuje w mieszanym trybie ok 8l/100km.Moim zdaniem to troche dużo,miałem golfa V z tym silnikiem to w trybie mieszanym palił 6l/100km.Kumpel ma też tourana to pokazuje mu spalanie około 6,5l/100km,na zbiorniku robi 900 km.Musze go zatankować do pełna i porównać kompa i jak jest w rzeczywistości.Troche mnie to martwi,wiem,że Touran jest cięższy od golfa ale 2l więcej?Czym to może być spowodowane?Proszę o podpowiedź?
lukas
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
czy twoj golf wazy 1700 kg??? spalanie ok
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
Re: VW Touran,moim zdaniem dużo pali
Też napisałem,że z tym się licze,że touran jest cięższy od golfa aledlaczego kumplowi pali mniej,a jeździ dużo po mieście,czy tu zmiany map startowych coś zmienią?pozdro
lukas
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
każdy ma inną nogę, pokonuje inne trasy w innych warunkach, itp... dlatego nie można porównywać wszystkich spalań i wrzucać do jednego worka, ponadto niech zrobi logi to może ktoś coś oceni
poza tym wszytskim pomiar na podstawie odczytów z kompa ro raczej malo miarodajny jest. Przekoduj sobie to tez bedziesz mial wskazania nawet i mniejsze jak 6 litrów. Kwestia taka ile pali tak naprawde. Poza tym jesli rano nim jedziesz po bólki 2 km i wracasz to sporo podnosi taka jazda odczyty. Ja w golfie 4 jak rano jade wlasnie z 1 km po zakupy i powrót to spalanie wyskakuje grubo ponad dyche. Druga sprawa to to ze waga auta raczej ma wplyw przy jedzie w miescie gdzie czesto sie zwalnia i przyspiesza a opor powietrza( czyli rozmiary auta) ma wplyw na trasie bo masa to raczej niewiele ma tu do rzeczy.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to