[VENTO] Piszczące hamulce pod koniec drogi hamowania....
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[VENTO] Piszczące hamulce pod koniec drogi hamowania....
Wtam mam Vento ABS 1.8 podczas hamowania przednie hamulce (tarczowe) piszcząm (czasami) ale dopiero pod koniec drogi hamowania a nie odrazu po nacisnieciu na pedał. Co może być przyczyną??
Jakie tarcze i klocki są najlepsze do tego auta (firma i gdzie dostać?)??
Jakie tarcze i klocki są najlepsze do tego auta (firma i gdzie dostać?)??
Hej
Ostatnio zauważyłem,że przy mocnym hamowaniu z prędkości przekraczającej 100km/h pod koniec hamowania słychać strasznie dudnienie i hałas.Przypomina to troche prace ABSu,ktorego nie mam.Tarcze mam wentylowane(mają grubość 19,5 mm),klocki też jeszcze są dobre.Przy normalnym hamowaniu nic się nie dzieje.Co może być tego przyczyną,coś z hamulcami czy może w zawieszeniu coś nie tak??
Ostatnio zauważyłem,że przy mocnym hamowaniu z prędkości przekraczającej 100km/h pod koniec hamowania słychać strasznie dudnienie i hałas.Przypomina to troche prace ABSu,ktorego nie mam.Tarcze mam wentylowane(mają grubość 19,5 mm),klocki też jeszcze są dobre.Przy normalnym hamowaniu nic się nie dzieje.Co może być tego przyczyną,coś z hamulcami czy może w zawieszeniu coś nie tak??
Pozdrawiam
Bartek
Blue Vento GL 2.0 115 KM
Bartek
Blue Vento GL 2.0 115 KM
polecam kolcki ferodo ate lub textar... i zapraszam na nasza www o Vento
http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !
Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !
a moze ci sie klocki skonczyly sprawdzales ich grubosc? poza tym jak mialem lipne klocki u ojca w nissanie kiedys to piszczaly
http://www.mapet-TUNING.com
Ja mam teraz klocki Textara!! założyłem nowe gdyż stare były już na wyczerpaniu.
Jeżeli chodzi o piszczenie to problem już też rozwiązałem. Przyczyna to ocierająca szczęka o blachę po odpuszczeniu hamulca. Wystarczoło rozebrać, wyczyścić, przesmarować sworznie, ustawić szczęki i po sprawie!
Jeżeli chodzi o hałas podczas hamowania to równierz muszę się przyłączyć do tego, gdyż mam tak samo. Ale myślę, że wina leży po stronie materiału z którego są wykonane obicia szczęk. Dla tego nie przejmował bym się tym za bardzo. Gdyby to była krzywa tarcza hamulcowa to podczas hamowania czułbyś pulsację pod pedałem hamulca.
Jeżeli chodzi o piszczenie to problem już też rozwiązałem. Przyczyna to ocierająca szczęka o blachę po odpuszczeniu hamulca. Wystarczoło rozebrać, wyczyścić, przesmarować sworznie, ustawić szczęki i po sprawie!
Jeżeli chodzi o hałas podczas hamowania to równierz muszę się przyłączyć do tego, gdyż mam tak samo. Ale myślę, że wina leży po stronie materiału z którego są wykonane obicia szczęk. Dla tego nie przejmował bym się tym za bardzo. Gdyby to była krzywa tarcza hamulcowa to podczas hamowania czułbyś pulsację pod pedałem hamulca.