Kipi płyn chłodzenia przy włączonym wentylatorze
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam,
mam taki problem, kiedy golfik zagrzeje się do temperatury przy której włącza się wentylator (duży obieg), ze zbiorniczka zaczyna się wylewać
Jeżeli temp. nie przekroczy tej magicznej granicy ~90'C wszystko jest ok.
Odpowietrzałem już układ - tzn. nalałem płynu, zakręciłem korek, gałka ogrzewania na max., i czekałem aż się włączy wentylator, wykipiało co miało wykipieć, po wystudzeniu płyn na równo z MIN. No i niby wszystko gra do czasu jak znów nie włączy się wentylator...
Może ktoś to już przeżył?
Pozdrawiam
mam taki problem, kiedy golfik zagrzeje się do temperatury przy której włącza się wentylator (duży obieg), ze zbiorniczka zaczyna się wylewać
Jeżeli temp. nie przekroczy tej magicznej granicy ~90'C wszystko jest ok.
Odpowietrzałem już układ - tzn. nalałem płynu, zakręciłem korek, gałka ogrzewania na max., i czekałem aż się włączy wentylator, wykipiało co miało wykipieć, po wystudzeniu płyn na równo z MIN. No i niby wszystko gra do czasu jak znów nie włączy się wentylator...
Może ktoś to już przeżył?
Pozdrawiam
- majekMK2
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
sprawdź czy napewno masz dobrze odpowietrzony układ u brata było tak samo wina zle odpowietrzony
juz wiele razy wałkowany ten temat
Były golfik:/
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=111197
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=111197
-
- Nowicjusz
Re: Kipi płyn chłodzenia przy włączonym wentylatorze
to znaczy w jaki inny sposób mam to zrobić dobrze?majekMK2 pisze:sprawdź czy napewno masz dobrze odpowietrzony układ u brata było tak samo wina zle odpowietrzony
napisałem po kolei co zrobiłem aby go odpowietrzyć, a może coś ominąłem?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Rozumiem że kipiało przy zakręconym korku? To po pierwsze go wymień, zaworek może w nim źle działać, i sprawdź czy cienki wężyk od zbiorniczka do chłodnicy jest drożny (zdejm, dmuchnij, przetkaj króćće dla pewności.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
Re: Kipi płyn chłodzenia przy włączonym wentylatorze
Kipiało przez korek, ale podobno tak ma być, wężyk jest drożny.Paweł Marek pisze:Rozumiem że kipiało przy zakręconym korku? To po pierwsze go wymień, zaworek może w nim źle działać, i sprawdź czy cienki wężyk od zbiorniczka do chłodnicy jest drożny (zdejm, dmuchnij, przetkaj króćće dla pewności.
Tak myślałem że może chłodnica jest jakoś częściowo zapchana i dlatego wywala nadmiar płynu.. może da się ją jakoś odszlamić?
Jeżeli korek nie będzie trzymał, to może występować wyciek płynu i gotowanie ( układ chłodniczy jest układem ciśnieniowym ). Nowe korki TOPRAN często nie trzymają ciśnienia od razu po założeniu, więc radze coś lepszego kupić, albo ze szrotu.
Chyba że płyn się gotuje z innego powodu, albo nabijane jest ciśnienie i wtedy wywala. Powyżej iluś tam BAR korek upuszcza ciśnienie, żeby nie rozerwało węży i chłodnicy. Jeżeli węże są miękkie ( u mnie były jak nabita opona rowerowa i nie wywalało płynu zbytnio ), to albo zapowietrzony układ, albo korek do wymiany.
Chyba że płyn się gotuje z innego powodu, albo nabijane jest ciśnienie i wtedy wywala. Powyżej iluś tam BAR korek upuszcza ciśnienie, żeby nie rozerwało węży i chłodnicy. Jeżeli węże są miękkie ( u mnie były jak nabita opona rowerowa i nie wywalało płynu zbytnio ), to albo zapowietrzony układ, albo korek do wymiany.
Moja dorożka - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=325090
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
Alpine Fantomface CDA-7897->Audio Art 200MS->DLS UR36S (UR2,5 i UR1)->woofer Focal K2P, Rodek R4100A2->STX 8" 23L@35Hz
korek zbiornika wyrównawczego, termoczujnik w chłodnicy oraz termostat ===> ASO
-
- Nowicjusz