golf 3 zapach spalin po otwarciu okna

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

waju12
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: waju12 » wt lut 15, 2011 23:03

Witam. W moim golfie po otwarciu okien lub szyberdachu zaczyna w samochodzie śmierdzieć spalinami. Czy moglibyście mi pomóc wskazać przyczynę, mogę dodać tylko że katalizator został wycięty ale raczej nie biorę tego pod uwagę że to może być to. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
slimak20
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: slimak20 » wt lut 15, 2011 23:20

:bylo: nieszczelny układ wydechowy(sprawdz połaczenia mozesz mieć "przedmuchy")

VW=bezawaryjność>>szyk>>styl;)

waju12
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: waju12 » wt lut 15, 2011 23:26

które połączenia bo z tego co mi wiadomo to wydech jest zaspawany a jedynym skręcanym połączeniem jest połączenie przy kolektorze gdzie 4 rury schodzą się w 2

Awatar użytkownika
slimak20
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: slimak20 » wt lut 15, 2011 23:42

Nigdzie nie napisałes że połaczenia sa zaspawane :jaja: w standarcie sa połaczone na wpust i skrecone obejmami..moze te "pospawane" połaczenia sa wina przedmuchu i swontu spalin.....a moze masz przeciek w układzie paliwowym i to czuć benzyne a nie spaliny :bajer:

VW=bezawaryjność>>szyk>>styl;)

waju12
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: waju12 » śr lut 16, 2011 15:51

Raczej wątpię żebym miał przeciek benzyny bo głównie jeżdżę na gazie i cały czas czuć ten zapach, poza tym nawet jakbym miał jakieś przecieki to by mi ubywało benzyny i na pewno w garaży bym zauważył jakieś plamy. Proszę wybaczyć mój chaotyczny sposób pisania gdyż jestem nowy na tym forum. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lut 16, 2011 21:55

waju12, wydech pospawany na sztywno bardzo krótko jest szczelny, bo nie pracuje jak powinien i spawy pękają, więc pewnie to jest przyczyna. Sprawdź jeszcze uszczelkę pod klapą silnika odgradzającą komorę od podszybia, oraz sprawdź czy nie masz jakiejś większej dziury w bagaźniku, np pod tablica rejestracyjną przy wnęce koła zapasowego itp. I przede wszystkim napisz dokładniej - śmierdzi chyba gazem tak? Nie koniecznie musza być to spaliny, może być nieszczelność gdzieś pod maską

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk3 (1991- 1997)”