Witam,
Tak niemiło rozpoczynam przygodę z forum, ale może ktoś tutaj mi pomoże.
Silnik: 1.6 FSI
Rok: 2005
Przebieg: 70 tyś, na 100% nie kręcony.
Mam taki problem, jadąc spokojnie zapaliła mi się kontrolka silnika i zgasnąć już nie chciała. Zakupiłem więc fejsa, sczytałem DTCs pokazało błąd 4a72 (sporadic error, unplasuible signal) w Vag. Błąd zniknął, jednak po 200 km znowu się pojawiła kontrolka i ten sam błąd, ta sama procedura, jednak ciągle się zapala. Auto jeździ na BP Ultimate 98, tylko takie paliwo jest lane. 3/4 trasa.
Wszystko chodzi normalnie, auto dobrze się wkręca na obroty, chodzi równo.
Niestety nie mogę znaleźć kodu błędu i nie wiem jak się za to zabrać, a w serwisie skasują mnie jak za zboże i po doświadczeniach znajomych chciałbym unikać "cudotwórców" i serwisantów z ASO.
Prosiłbym o pomoc.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
[MK5] Błąd 4a72+ zapalająca się ikonka silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf VII Kombi
Re: [MK5] Błąd 4a72+ zapalająca się ikonka silnika
Proponuję Tobie podłączyć auto pod jakiś sensowny program jak VCDS wtedy wyjdzie jakiś normalniejszy błąd bo z tego co podałeś to chyba nikt niczego nie wywróży.
Re: [MK5] Błąd 4a72+ zapalająca się ikonka silnika
A mój chińczyk obsłuży VCDS? Mój program to Vag+ K Commander 1.4. Auto będę mógł spr. dopiero na weekend, bo aktualnie jestem poza domem.
colinss,
19058 4A72 P2626 lineare Lambda-Sonde, Abgas-Bank1/Abgleichleitung Pumpstrom Unterbrechung
sprawdź wtyczkę/przewody od lambdy (pierwszej jak masz dwie)
19058 4A72 P2626 lineare Lambda-Sonde, Abgas-Bank1/Abgleichleitung Pumpstrom Unterbrechung
sprawdź wtyczkę/przewody od lambdy (pierwszej jak masz dwie)
A dziękuję bardzo. Wezmę autko na kanał to się odezwę czy pomogło. Jak będziesz w Lubinie to zapraszam na piwo. A swoją drogą gdzie znalazłeś kody? Bo ja przeszukałem sieć i materiały z CD od sprzedawcy i ni hu hu nie było tego kodu. ;/ Edit Już znalazłem po Twoim kodzie.