Witam
dot. Golf MK3 1.8 '95
Mam taki problem. Czasami, najczęściej jak jest bardzo mokro, po zamknięciu samochodu pilotem po chwili zaczyna mi wyć alarm. Z moich obserwacji wynika jednak że problemem nie jest sam alarm, ale raczej jest to związane z czujnikami otwartych drzwi. Bo albo po otwarciu drzwi nie zapala się światło wogóle, albo zapala się i gasnie zaraz po ich zamknięciu (a mam system opóźnionego wyłaczania światła). I z tego wnioskuję że coś jest w tym, ale może się myle, i napweno nie wiem jak to zlokalizować i co za tym idzie jak to naprawić. Ostatnio jak mi się to zdarzyło to otwierałem po koleji drzwi i sprawdzałem te włączniki i na każdy reagował tak samo czyli po otwarciu drzwi światło się załączało po naciśnięciu przycisku gasło odrazu, więc może to nie wina samcyh styków, tylko już sam nie wiem gdzie szukać problemu, nie wiem dokładnie czym sterują te styki...
Proszę o rade... i z góry dziękuję.
Nie jest to może niezbędne, ale podam że w aucie mam alarm Frodo-Bis2.
wyjący alarm, nie zapalające się światło wewnątrz (MK3)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Prawdopodobnie masz zle podpiety czujnik otwarcia drzwi ... a moze nie tyle zle co "niepoprawnie" i masz zły kontakt przewodow ... wszystkie zmiany w instalacji jak np podlaczanie kable itp. powinny byc lutowane bo inaczej takie chcece wychodza.
Prawdopodobnie ten kto montowal alarm podipol sie pod kabel brazowo-bialy ktory idzie od prawych dzwi .... poszukaj w tych okolicach az do skrzynki bezpiecznikow gdzie jest wpiety przewod od alarmu i sprawdz podlaczenie. Na drodze do alarmu moze ale nie musi byc jeszcze uzadzenie do zmieny impulsu inforujacego alarm o otwarci dzwi ... jak jest to sprawdz jego polaczenia z alarmem i instalacja samochodu. To czy jest zalezy od alarmu jakie ma sterowanie czujnika drzwi ... wiekszosc nowych ma jednoczesnie + i - ale jak masz na sam - a sterowanie jest + to wtedy bedziesz mial to uzadzonko .. inaczej tylko sam kabel od alarmu do instalcji.
Prawdopodobnie ten kto montowal alarm podipol sie pod kabel brazowo-bialy ktory idzie od prawych dzwi .... poszukaj w tych okolicach az do skrzynki bezpiecznikow gdzie jest wpiety przewod od alarmu i sprawdz podlaczenie. Na drodze do alarmu moze ale nie musi byc jeszcze uzadzenie do zmieny impulsu inforujacego alarm o otwarci dzwi ... jak jest to sprawdz jego polaczenia z alarmem i instalacja samochodu. To czy jest zalezy od alarmu jakie ma sterowanie czujnika drzwi ... wiekszosc nowych ma jednoczesnie + i - ale jak masz na sam - a sterowanie jest + to wtedy bedziesz mial to uzadzonko .. inaczej tylko sam kabel od alarmu do instalcji.
---> Golf III 1.8 <---
-
- Nowicjusz
ten kabel brazowo-bilay odpowiada wlasnie za informowanie o otwarciu drzwi... najpredzej ktos go przeciol i polaczyl ponownie polaczyl dodajac ten od alarmu ... jak to polaczenie jest zle zrobione to alarm dostaje falszywe dane o otwarciu drzwi za to lanpka moze nie dostawac tych danych bo na przewod jes luzny i nie kontaktuje ...
zwroc uwage czy jak wlacza ci sie alarm cy przypadkiem nie zapala sie siatlo w samochodzie ...
moze ktos sie podpiol pod inny kabel ... razem z tym bro-bia ida 2 inne ..razem 3 od drzwi w strone skrzynki bezp ... poszukaj tam gdzies musi byc laczenie ...
w najgorszym wypadku uszkodzila ci sie lampa a dokladnie modul sciemniajacy lub ma wilgoc i lekko czasem zwiera .. jak polaczenie bedze ok kabli to poprpstu odlacz lampke i zobaczysz czy bedziesz mial falszywki alarmowe...
wina lezy albo po stronie instalacji a dokladnie laczenie alarmu z instalacja lub lampka ... ale zaczol bym od sprawdzenia instalacji i jaj jakosci wykonania.
zwroc uwage czy jak wlacza ci sie alarm cy przypadkiem nie zapala sie siatlo w samochodzie ...
moze ktos sie podpiol pod inny kabel ... razem z tym bro-bia ida 2 inne ..razem 3 od drzwi w strone skrzynki bezp ... poszukaj tam gdzies musi byc laczenie ...
w najgorszym wypadku uszkodzila ci sie lampa a dokladnie modul sciemniajacy lub ma wilgoc i lekko czasem zwiera .. jak polaczenie bedze ok kabli to poprpstu odlacz lampke i zobaczysz czy bedziesz mial falszywki alarmowe...
wina lezy albo po stronie instalacji a dokladnie laczenie alarmu z instalacja lub lampka ... ale zaczol bym od sprawdzenia instalacji i jaj jakosci wykonania.
---> Golf III 1.8 <---