podłączenie sondy lambda-a raczej jego brak-potrzebna POMOC

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

krzysiiekb
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysiiekb » sob gru 18, 2010 20:57

Witam,

Dziś zasiadłem w garażu i pomyślałem, że wyreguluje sobie instalację gazową za pomocą multimetru, ale nie o gaz i jego ustawienie mi chodzi.

Szukam gdzie wpiąć się multimetrem w sondę, którą rok temu wymienili mi mechanicy w serwisie. Znalazłem kabelek, szkoda mi było go dziurawić więc postanowiłem, że pójdę po kablu i poszukam wtyczki. Znalazłem wtyczkę, a przy niej nawet nie zarobiony odcięty ten kabel od sondy lambda (sonda jednoprzewodowa) - cienki czarny kabelek niezbyt widoczny na zdjęciu, które zamieszczę, poza nim są dwa kable przy tej wtyczce - czarny i fioletowy. (skąd idą te dwa kabelki do wtyczki czarny i fioletowy?). Możliwe, że nie zauważyli podczas wymiany, że jest odcięta, bo postanowili, że tylko odetną kabel przy starej i skręcą tam montując nową.

Załączam fotografie tej wtyczki przy której wisi sobie kabel od sondy.

Obrazek

I tutaj pytanie jakie są skutki jazdy z taką odciętą sondą?

I kolejne: gdzie i jak mam podłączyć tą sondę? Proszę o dokładną instrukcję jak to zrobić.

I najważniejsze moje auto to VW GOLF III GT 1.8 90KM 1992r. z prostą instalacją gazową 1gen.

Z góry dzięki za pomoc i życzę wszystkim na forum wesołych spokojnych świąt.

POZDRAWIAM. :pub:

KaBe

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob gru 18, 2010 22:08

przeczytałem dwa razy i nie zrozumiałem. Od strony sondy ma iść jeden kabel, od strony sterownika silnika dwa z tym że jeden ma być nie podłączony bo to ekran. A do czego służy sonda i co się dzieje bez niej to możesz doczytać w googlach

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

krzysiiekb
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysiiekb » sob gru 18, 2010 23:13

Paweł Marek,
Już tłumaczę.
Tak jak na tym zdjęciu wypiąłem tą kostkę (wydaje mi się, że to ona jest od sondy L). Sondę mam jednoprzewodową i ten jedyny kabel, który właśnie z niej wychodzi idzie właśnie do tej kostki, ale nie jest do niej podłączony nigdzie tylko tak sobie luźno dynda. Gdzie powinien być podłączony ten kabel od sondy jednoprzewodowej dokładnie? Pod tą kostkę? Jeśli tak to pod przewód czarny czy fioletowy? Skąd idą przewody do tej kostki, bo nie mogłem się połapać?
Sorry za problem, ale sam chyba tego nie ogarnę.

KaBe

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » ndz gru 19, 2010 10:26

krzysiiekb pisze:gdzie i jak mam podłączyć tą sondę? Proszę o dokładną instrukcję jak to zrobić.
sondę podepnij pod pin 38 sterownika silnika i będzie ok

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

krzysiiekb
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysiiekb » ndz gru 19, 2010 12:19

Paweł Marek, norek111,

ok. da się zrobić. czyli ten jedyny kabel od sondy podpiąć bezpośrednio pod komputer pod pinem i 38 i powinno być dobrze?

zawsze mi się wydawało, że ma być podpięte najprawdopodobniej pod ten fioletowy kabelek, ale Wy tutaj rządzicie :) :bigok:

KaBe

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 19, 2010 13:01

jeśli potrafisz sprawdzić że ten fioletowy kabelek biegnie tam gdzie należy to jasne że do niego, natomiast mnie się wydaje że fioletowy leci do sterownika LPG, a dopiero z niego wychodzi inny (żółty pewnie) na pin 38 sterownika silnika- jeśli jarzysz o co biega z podłączeniem instalacji LPG podłączaj sam , jeśli nie - do gazownika lub elektryka jedź

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”