Witam specjalistów:) Mam następujący problem: zauważyłem bicie koła zębatego wałka rozrządu w swojej golfinie. Zaniepokoiło mnie to ponieważ jeszcze trochę i będę wymieniał rozrząd i wiadomo, że takie bicie nie wróży nic dobrego?:( O biciu koła pasowego na wale w TDI słyszałem i sporo na ten temat czytałem ale na kole pasowym wałka rozrządu?-dziwne?
Dodam, że ostatnio miałem ustawianą synchronizacje wałka i tak się zastanawiam czy czasmi nierównomierne dokręcenie tych 3 śrub na kole może być tego przyczyną?? czy też krzywy wałek rozrzą.??
Bicie kała zębatego wałka rozrządu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
To zmień koło, ale podejrzewam że to będzie wina wałka. Na jakiej podstawie podejrzewasz bicie ???
to koło jest zbudowane wraz z tłumikiem drgań w postaci gumy ktora sie psuje ze starosci zmien kolo i powinno byc ok
Re: Bicie kała zębatego wałka rozrządu.
Ma lekkie bicie na boki. Zdjąłem osłonę i na wolnych obrotach to widać. Mam pytanie, bo ustawiałem synchronizację rozrządu i może być tak, że te 3 śruby są za mocno dokręcone? Czy da coć regulacja, mam na mysli słabsze lub mocniejsze dokręcenie danej śrubi? A czy może się coś stać jak to na razie tak zostawię?