Koszt remontu 1.8 ABS 90 km
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- matiz_1990
- Ma gadane
Hej Koledzy!
Mam takie skromne pytanie;) Czy ktoś z was mógłby mi podać przybliżony koszt kompletnego remontu silnika 1.8 ABS 90 km. Chodzi mi m. in. o: wymianę uszczelki pod głowicą i miską olejową, popychacze i uszczelniacze zaworowe też się już kłaniają, planowanie głowicy itp. . Ile by wynosiła ni mniej ni więcej robocizna za taką robotę? No i proszę o ewentualne oświecenie co się jeszcze wtedy wymienia podczas takiej kapitalki:) Serdecznie pozdrawiam!
Mam takie skromne pytanie;) Czy ktoś z was mógłby mi podać przybliżony koszt kompletnego remontu silnika 1.8 ABS 90 km. Chodzi mi m. in. o: wymianę uszczelki pod głowicą i miską olejową, popychacze i uszczelniacze zaworowe też się już kłaniają, planowanie głowicy itp. . Ile by wynosiła ni mniej ni więcej robocizna za taką robotę? No i proszę o ewentualne oświecenie co się jeszcze wtedy wymienia podczas takiej kapitalki:) Serdecznie pozdrawiam!
Golf III 1.9 TDI 1Z :D Mroczny Parchu;)
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Mechaniory różnie biorą. Możesz liczyć 1500-2000 zł.
Poza tym opcja "szukaj" - było mnóstwo tematów o kapitalce silnika.
Poza tym opcja "szukaj" - było mnóstwo tematów o kapitalce silnika.
-
- Nowicjusz
A nie zastanawiales sie nd kupnem " nowego: slupa, tych silnikow jest na kilogramy na rynku, i jak poszukasz moze znajdziesz cos w lepszym stanie niz Twoj
koszt używanego silnika to jakies 800zł to tego koszt przekładki to jakiś 500zł razem 1300zł i nie wiadomo jaki silnik trafisz a kapitalny remont ( góra i dół ) silnika to jakies 1500zł z robocizną i wiesz że masz nowy silnik.
- matiz_1990
- Ma gadane
Re: Koszt remontu 1.8 ABS 90 km
No dokładnie:) Bo rozważałem kupno drugiego silnika bo po co się męczyć z tym... Ale jednak po przemyśleniu to tak jak kolega mówi nie wiadomo na co się trafi, a głupi kupić drugi silnik i zaraz go remontować:) Czyli mam się nastawić na koszt ok 2000 zł... Hmm trochu dużo, ale auta i tak nie zamierzam zmieniać to warto się skusić na taki wydatek:)
- Paweł Marek
- V.I.P.
matiz_1990, nic nie napisałeś co się dzieje silnikowi. Zdiagnozuj wstępnie - pomiar sprężania i ciśnienia oleju. Jak to wypadnie dobrze a silnik bierze to zmieniaj w ślepo uszczelki zaworów, jest możliwość że nie pomoże ale taka naprawa wyniesie cię poniżej stówki jeśli zrobisz to sam, albo 2 stówki jak znajdziesz mechanika który podejmie się wymiany uszczelek bez zdejmowania głowicy. Nie pomoże to będziesz rozbierał silnik ale dużo nie stracisz na takiej próbie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- matiz_1990
- Ma gadane
Re: Koszt remontu 1.8 ABS 90 km
Stopnia sprężania niestety nie sprawdzałem, ale zapewniam, że nie jest taki jaki powinien być. Chce się za to zabrać głównie przez już głośno bijące popychacze i inne "dziwne" dźwięki rzężenia i szumu dobiegające z silnika:( Nie równa praca też występuje (tu być może kable WN) ,ale *#cenzura#* się innym golfom z tymi silnikami lub nawet innymi to mój działa jak sieczkarnia A poza tym jak robić to już całego bo swoje już to auto pewnie przeżyło (choć "przejechał tylko" 217000 od 92 r. hehe ) ,a nie chciałbym sytuacji w której zrobię jedno, a za chwile wyjdzie coś innego i po co się tak rozwlekać? Dlatego chciałem się zorientować w ogólnym koszcie remontu, żeby się na niego przygotować bo to już wnet trzeba robić. Trochu się rozpisałem, ale temat można zamknąć bo uzyskałem satysfakcjonującą mnie odpowiedź:) Dziękuje wszystkim za pomoc! Pozdrawiam:)