korekta wskazań MFA
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
korekta wskazań MFA
temat już się przewijał kilka razy, parę osób twardo twierdziło, że da się skorygować wskazanie spalania w MFA ale jak dotąd nikt nie wie jak to zrobić. przetrzepałem dokładnie forum i nie znalazłem odpowiedzi jak to zrobić dlatego pytam czy coś się zmieniło w wiedzy szanownych Forumowiczów?
mój MFA zawyża średnie spalanie o 0,4l sprawdzałem to już wielokrotnie i ciągle jest taka sama odchyłka więc fajnie by było to skorygować skoro jest to błąd systematyczny.
mój MFA zawyża średnie spalanie o 0,4l sprawdzałem to już wielokrotnie i ciągle jest taka sama odchyłka więc fajnie by było to skorygować skoro jest to błąd systematyczny.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
korekta wskazań MFA
VAG...17 Instruments -> 10 Adaptacja -> kanał 3
Domyślna wartość powinna być 100, zmieniać można co 5 w zakresie 85-115, jest to wyrażone w procentach. Liczysz o ile procent zawyża i próbujesz coś dobrać, 105 powinno być ok, chyba że pali Ci 4.0l/100km to 110
Domyślna wartość powinna być 100, zmieniać można co 5 w zakresie 85-115, jest to wyrażone w procentach. Liczysz o ile procent zawyża i próbujesz coś dobrać, 105 powinno być ok, chyba że pali Ci 4.0l/100km to 110
korekta wskazań MFA
he he, dzięki! jutro to sprawdzę. z obliczeń wynika mi że zawyżone jest o 5,4% więc powinienem wstawić 105 czy 95?
korekta wskazań MFA
Ja kiedyś jak ustawiłem minimalną wartość to spalanie na mfa spadło o ponad 2litry Korekty róbcie o niewielkie wartości. Na tą chwilę mam wpisaną wartość 95 i spalanie praktycznie idealnie pokrywa się z rzeczywistym.
korekta wskazań MFA
u mnie poajwiła się za duża odchyłka średnie spalanie nawet do 14-16 l , a chwilowe też jest przesadzone. Zrobiło mi się tak od kiedy mam zmienionego chipa. Czy może być to przyczyną. Czy wystarczy pobawic się vagiem i to ustawić?
korekta wskazań MFA
problem w tym, że u mnie ten kanał jest niedosępny. dostępne są tylko 4, 9, 21, 30, 35,50... zegary mam VDO V20Qto pisze:VAG...17 Instruments -> 10 Adaptacja -> kanał 3Domyślna wartość powinna być 100
korekta wskazań MFA
jak najbardziej - MFA podaje spalanie na podstawie dawki obliczanej przez sterownik silnika - a swoją drogą to ciekawy ten chipmadmac pisze:Zrobiło mi się tak od kiedy mam zmienionego chipa. Czy może być to przyczyną.
a możesz rozwinąć swoją myśl?paczu pisze:problem w tym, że u mnie ten kanał jest niedosępny. dostępne są tylko 4, 9, 21, 30, 35,50... zegary mam VDO V20
bo nie ma takich zegarówpaczu pisze: zegary mam VDO V20
korekta wskazań MFA
proszę bardzo:greg pisze:a możesz rozwinąć swoją myśl?
w adaptacji kanał 3 jest niedostępny "ERROR channel 03 not available", napisałem również które kanały u mnie są edytowalne, bo być może to będzie pomocne w ustaleniu dlaczego 3 nie jest. kanały: 4 - język, 9 - kilomet., 21 - kluczyki itd. - tylko te wymienione mogę zmieniać i nie wiem czy to jest wina vaga (używałem 311.2 jak i 409.1) czy może to wina samych zegarów, VDO
no popatrz, a ja takie mam. component: kombi+wegfahrsp vdo v20greg pisze:nie ma takich zegarów
korekta wskazań MFA
Zrobiony normalny program z 90 KM na 115KM silnik ALH, wcześniej też był podobny program ale nie wiadomo było dokładnie jaki. Także koleś zmienił mi ten na 115KM i podniósł dawkę startową bo nie palił ciepły za dobrze. Ale teraz jest ok. Ale przecież tyle nie pali chyba. To Twoim zdaniem nie ma sensu zmieniać to Vagiem?greg pisze:jak najbardziej - MFA podaje spalanie na podstawie dawki obliczanej przez sterownik silnika - a swoją drogą to ciekawy ten chip
korekta wskazań MFA
paczu,
było o tym, pewnie masz zegary immo 3 a wtedy tak jest, zmiana wartości spalania jest możliwa w zegarach immo2w adaptacji kanał 3 jest niedostępny "ERROR channel 03 not available"
[b]148KM/326Nm[/b]
korekta wskazań MFA
można to zmienić - trzeba zgrać eeprom, zmienić co trzeba i wrzucić znowu - dużo zabawy, można coś zje.... na dysku gdzieś miałem adres gdzie co zmienić ale teraz nie wiem gdzie to
[b]148KM/326Nm[/b]