****CO JEST Z TA KONTROLKA****
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- vasyl22
- Mały gagatek
- Kontakt:
****CO JEST Z TA KONTROLKA****
witam mam mk2 1.3 na gazniku niewiem co teraz juz mam robic ma taki problem mianowicie jakis miesiac do tyłu pierwszy raz pokazała mi sie kontrolka od oleju i właczył sie brzeczyk nie trwalo to jednak długo jakies 3 sek pozniej posprawdzałem wszystkie kable od czujnikow ok gdzis tydzien temu wymieniłem stare czujniki juz myslalem ze jest dobrze przejechalem ok 600 km nic nie było dzisiaj odpalam samochód i czapka po rozgrzaniu silnika i przejechaniu ok 3 km znowu mi sie zapalila ta kontrolka oleju wraz z brzeczykiem nadmieniam iz zauwazylem ze uszczelka pod głowica lekko w lewym rogu juz sie poci widac na niej olej w plynie nie mam zadnych oznak ze pływaja jakies tłuste farfocle ani na korku wlewu oleju zadnych białych przebarwien silnik pracuje równiutko jest wszystko ok czego moze byc to przyczyna z gory dzieki za pomoc pozdrawiam
Witam !Rok temu też to przerabiałem kontrolka itd. doszło do tego , że wymieniłem olej i filtr
(jeździłem na MOBIL 1 miner. 3m-ce) zalałem CASTROLEM i było OK! Ale może to wina zamarzniętej odmy dużo tego ostanio na Forum wcześniej też nie mialem o niej pojęcia
z tego co czytałem to nie wesoło z nią jak mrozy i krótkie przebiegi .Sprawdź separator oleju albo korek wlewu oleju
to masełko zamarza i wywala olej z silnika . A co do smarowania ostatnio jak wyjałem bagnet to olej był taki gęsty że ciągnął się jak krem . Kolega w Seacie Toledo też miał taki przypadek w piątek i dolał nafty do oleju 0.5 litra mówił ,że pomogło ale olej juz kupił bo miał Mobila z beki jak Ja wcześniej .
Tyle co moge od sibie może ktoś coś wie więcej .
(jeździłem na MOBIL 1 miner. 3m-ce) zalałem CASTROLEM i było OK! Ale może to wina zamarzniętej odmy dużo tego ostanio na Forum wcześniej też nie mialem o niej pojęcia
z tego co czytałem to nie wesoło z nią jak mrozy i krótkie przebiegi .Sprawdź separator oleju albo korek wlewu oleju
to masełko zamarza i wywala olej z silnika . A co do smarowania ostatnio jak wyjałem bagnet to olej był taki gęsty że ciągnął się jak krem . Kolega w Seacie Toledo też miał taki przypadek w piątek i dolał nafty do oleju 0.5 litra mówił ,że pomogło ale olej juz kupił bo miał Mobila z beki jak Ja wcześniej .
Tyle co moge od sibie może ktoś coś wie więcej .
lubie wiedziec co mam i czym jadę
GG 6546710
GOLFIK MK III 1.8 ADZ + LPG
Passata B5 1.6 AHL+LPG
GG 6546710
GOLFIK MK III 1.8 ADZ + LPG
Passata B5 1.6 AHL+LPG
- vasyl22
- Mały gagatek
- Kontakt:
witam ponownie ja mam zalany vavoline 10w/30 moze to zazadki olej no nie wiem juz co mam o tym myslec mam ten przebied ok 170tys czyli co radzicie no i dziwi mnie jeszcze jedno sprawdziłem olej teraz po rozgrzaniu i powachałem korek to smierdział czyms tak chemicznym ze az dusiło w gardle dla mnie to dziwne
Ja radzę:
- jechać do odpowiedzniego mechanika na pomiar ciśnienia oleju,
- używając opcji szukaj znaleźć wszystkie psty o migającej kontrolce - tam przeczytasz o przyczynach - czyli skracając - jeżeli ciśnienie wyjdzie nieciekawe = remont silnika niestety
- jechać do odpowiedzniego mechanika na pomiar ciśnienia oleju,
- używając opcji szukaj znaleźć wszystkie psty o migającej kontrolce - tam przeczytasz o przyczynach - czyli skracając - jeżeli ciśnienie wyjdzie nieciekawe = remont silnika niestety
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Spox. Co nieco już z tym Golfem przerabiałem :)Wiele rzeczy już wymieniłem odnośnie problemu z kontrolką. Świece, kable, pompe paliwa, olej 2x w ciągu miesiąca. Ostatnią rzeczą jest sprawdzenie ciśnienia na cylindrach, określenie kosztu naprawy i mocne zastanowienie się co dalej. Z tego co się orientuję wyminić w takim przypadku należy pierścienie, tłoki, szlif wału. Same pierścienie kosztują ok 300zł.....