Dziwne spalanie benzyny czy to mozliwe ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziwne spalanie benzyny czy to mozliwe ?
Witam na trasie w listopadzie, trasa, stara E8 - Poznan - Konin, spalanie 4,6l/100km. Natomiast ostatnio pomierzylem (w sobote) spalanie w miescie, przy ostatnich mrozach, przy w miare krotkich dlugosciach trasy 5-6 km i wyszlo mi spalanie 9l/100 km !!! Czy to mozliwe aby to spalanie bylo az 2 razy wieksze niz na trasie biorac pod uwage obecne warunki pogodowe ? I jeszcze mam drugie pytanie: czy zaslaniacie jakos wlot zimnego powietrza na chlodnice ? jakis kartonik z zewnatrz dajecie ?? bo przy obecnych temperaturach Golf strasznie dlugo sie zagrzewa, dzieki
To spalanie jest realne z kilku powodów, dobre paliwo, mała wilgotność powietrza, bardzo małe opory wiatru i innych czynników atmosferycznych. A w mieście to w mieście, trzeba przyspieszać i hamować. Włóż coś za chłodnice, podczas nagrzewania silnik wzbogaconą mieszankę przepala i dlatego nie ma ssaNIA. jAK SIĘ ZAGRZEJE TO WZROŚNIE TEMPERATURA I KOMP PODA MNIEJ PALIWA.
Więc:
1. Spalanie 4,6 to troszkę optymistyczne (takie to miałem tylko w Tico na trasie), no ale .... może się stało.
2. Spalanie 9 niestety przy mrozach i krótkich trasach jak najbardziej realne i prawidłowe
3. Zasłanianie chłodnicy - daj sobie spokój z tym (to nie stare 125p że mu wentylator chodził na okrągło) i jak jeździsz po mieście to nie ma takiego pędu powietrza aby to coś dało, a jak pojedziesz w trase to możesz przegiąć w drugą stronę i za bardzo nagrzać
1. Spalanie 4,6 to troszkę optymistyczne (takie to miałem tylko w Tico na trasie), no ale .... może się stało.
2. Spalanie 9 niestety przy mrozach i krótkich trasach jak najbardziej realne i prawidłowe
3. Zasłanianie chłodnicy - daj sobie spokój z tym (to nie stare 125p że mu wentylator chodził na okrągło) i jak jeździsz po mieście to nie ma takiego pędu powietrza aby to coś dało, a jak pojedziesz w trase to możesz przegiąć w drugą stronę i za bardzo nagrzać
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....