Czy będą lepsze? :-)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy będą lepsze? :-)
Witam.
Właśnie zakupiłem nowe hampelki do auta, wcześniej nie wiem co miałem bo odkad go zakupiłem nie wymienialem.
W sklepie powiedzieli mi, ze tarcze BREMBO i klocki FERODO to nie jest zbyt dobry zestaw, ponieważ tarcze tego producenta ostatnio sie zapsuły a że tarcze i klocki sportowe sa niewiele drozsze to je zakupiłem.
Co najlepsze, to według katalogu do mojego auta (Gofl III 1.9TDI 1Z 90 KM 96r.) powinny iść tarcze wentylowane, a na 100% mam niestety niewentylowane.
Napiszcie mi, czy te sportowe tarcze i klocki będą lepsze od zwykłych?
Pozdrawiam.
PS. Tak czy siak, i tak staram się ich nie używać, ponieważ jeżdzę eco czyli hamowanie silnikiem. :E hehe
Właśnie zakupiłem nowe hampelki do auta, wcześniej nie wiem co miałem bo odkad go zakupiłem nie wymienialem.
W sklepie powiedzieli mi, ze tarcze BREMBO i klocki FERODO to nie jest zbyt dobry zestaw, ponieważ tarcze tego producenta ostatnio sie zapsuły a że tarcze i klocki sportowe sa niewiele drozsze to je zakupiłem.
Co najlepsze, to według katalogu do mojego auta (Gofl III 1.9TDI 1Z 90 KM 96r.) powinny iść tarcze wentylowane, a na 100% mam niestety niewentylowane.
Napiszcie mi, czy te sportowe tarcze i klocki będą lepsze od zwykłych?
Pozdrawiam.
PS. Tak czy siak, i tak staram się ich nie używać, ponieważ jeżdzę eco czyli hamowanie silnikiem. :E hehe
- Paweł Marek
- V.I.P.
Pogrzeb wcześniej po internecie, np na stronie EBC. Jest kilka klas klocków i tarcz. Ogólnie moge powiedzieć że sportowe są do sportu, im bardziej sportowe tym niej nadają się do codziennej jazdy, bo albo szybciej się zużywają, albo do dobrego działania wymagają dobrego rozgrzania. Moim zdaniem kupuj wyroby standardowe, byle dobrej firmy typu ATE, Zimmermann lub Bosch
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
Jeśli chodzi o zużywanie , to bardziej zależy mi na tym, aby klocki były mieksze co by tak nie darły tarcz, skoro klocki kosztuja 70 zł za komplet i wystarczaja na 20-30 kkm to dla mnie nie ma to znaczenia, a do tego jeśli maja mniej rozgrzewać tarcze i być bezpieczniejsze to sądze, że to dobry wybór.
Ostatnio zmieniony wt cze 08, 2010 11:47 przez Exted, łącznie zmieniany 1 raz.
Wymienia się same jarzma, zacisków nie trzeba zmieniać. Też mam 1Z i tarcze fabrycznie były niewentylowane. Dokładniej opisałem to tu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2658972#2658972fenestro00005 pisze:Ja mam passata b4 kombi 1Z i tarczki nie są wentylowane, wiem że w AFN były. Chociaż chciałbym zmienić na wentylowane i moje pytanie czy zaciski też bym musiał zmienić?
Ostatnio zmieniony wt cze 08, 2010 12:49 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.