[mk2]Silnik dławi się i gaśnie na benzynie; pls help ;]
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2]Silnik dławi się i gaśnie na benzynie; pls help ;]
Witam,
postaram sie najkrócej i najprosciej opisać co jest nie tak w moim golfiku
Golf '89 1.3 MH, gaźnik powinien być Pierburg 2E3
granatowy
Normalnie jeżdże na gazie i wszystko działa idealnie.
Gdy przełaczam na benzyna pada ;/
. Odpalam na benzynie, silnik pali za pierwszym razem, nawet jak ostatnio -10C było.
Popracuje dobrze przez 5 sekund i nawet gdybym wcisnął gaz, obroty nagle spadaja i sie wyłącza. Odpalam 2 raz i działa juz pięknie bez zarzutu... przez jakies 250 metrów jesli był zimny. Potym zaczynaja sie problemy,
Zaczynamy od pierwszego (1) biegu: auto stoi, jedynka, sprzęgło wcisnięte, popuszczam powoli no i dodaje lekko gazu, auto zaczyna sie toczyć, puszczam sprzęgło, naciskam pedał gazu, i baah, auto albo nagle gaśnie albo zamuli sie na 3 sekundy i zerwie lekko kapcia(ale tylko pod moim domem bo duzo piasku jest wysypanego na kostce 1.3 rulez )
Ale jesli wcisne (jeszcze trzymajac sprzeglo) gaz zeby wrzucic go na wyzsze obroy i wtedy puszcze sprzegło pójedzie normalnie elegancko,
tak dzieje sie na każdym biegu, (np po zmianie z 1 na 2, wciskam gaz to najpierw sie zamuli a pozniej zacznei sie powoli rozpedzac [chyba ze rozpedze go na 1nce do 30km kiedy to juz bedzie wył jak stado koni ])
lecz na 1 jest najgorsza sprawa bo jesli go nie wrzuce na wysokie obroty to nagle mi gasnie przy starcie i pupa blada,
Nie wiem czy to zrozumiale opisałem, ale sie starałem , słabo sie jeszcze znam na autkach, na prawde słabo ale prosze o jakieś sugestie, porady, co to może być i jak z tym walczyć bo sie martwie o mojego golfik
pozdrawiam wszystkich
postaram sie najkrócej i najprosciej opisać co jest nie tak w moim golfiku
Golf '89 1.3 MH, gaźnik powinien być Pierburg 2E3
granatowy
Normalnie jeżdże na gazie i wszystko działa idealnie.
Gdy przełaczam na benzyna pada ;/
. Odpalam na benzynie, silnik pali za pierwszym razem, nawet jak ostatnio -10C było.
Popracuje dobrze przez 5 sekund i nawet gdybym wcisnął gaz, obroty nagle spadaja i sie wyłącza. Odpalam 2 raz i działa juz pięknie bez zarzutu... przez jakies 250 metrów jesli był zimny. Potym zaczynaja sie problemy,
Zaczynamy od pierwszego (1) biegu: auto stoi, jedynka, sprzęgło wcisnięte, popuszczam powoli no i dodaje lekko gazu, auto zaczyna sie toczyć, puszczam sprzęgło, naciskam pedał gazu, i baah, auto albo nagle gaśnie albo zamuli sie na 3 sekundy i zerwie lekko kapcia(ale tylko pod moim domem bo duzo piasku jest wysypanego na kostce 1.3 rulez )
Ale jesli wcisne (jeszcze trzymajac sprzeglo) gaz zeby wrzucic go na wyzsze obroy i wtedy puszcze sprzegło pójedzie normalnie elegancko,
tak dzieje sie na każdym biegu, (np po zmianie z 1 na 2, wciskam gaz to najpierw sie zamuli a pozniej zacznei sie powoli rozpedzac [chyba ze rozpedze go na 1nce do 30km kiedy to juz bedzie wył jak stado koni ])
lecz na 1 jest najgorsza sprawa bo jesli go nie wrzuce na wysokie obroty to nagle mi gasnie przy starcie i pupa blada,
Nie wiem czy to zrozumiale opisałem, ale sie starałem , słabo sie jeszcze znam na autkach, na prawde słabo ale prosze o jakieś sugestie, porady, co to może być i jak z tym walczyć bo sie martwie o mojego golfik
pozdrawiam wszystkich
Ostatnio zmieniony wt sty 17, 2006 01:34 przez RedmaN, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
powitanie
Ja mam taki sam problem tyle ze z 1,6.Bylem dzis z tym u gazownikow,bo do tej pory mysle ze to cos z przelaczaniem gazu.Gosc stwierdzil ze dysze w gazniku sa pozapychane.Samochod najpierw chodzi jak gdyby na 3 garach.Przy przelaczaniu na gaz gdy benzyna sie juz konczy wypalac nagle zaczyna doskonale chodzic,a potem gasnie-z braku paliwa.Co Wy na to?
Tak to czytam i mam identycznie, tylko, że w silniku 1.8. i nie mam LPG. AUto jak jest zimne jest ok ale po rozgrzaniu nie mogę wystartować spod światewł bez pełnego gazu.
Pomaga jedynie odłączenie niebieskiego czujnika temperatury, także to chyba coś z elektronika :):)
Pomaga jedynie odłączenie niebieskiego czujnika temperatury, także to chyba coś z elektronika :):)
GOLF 1.8 RP 90r. full wypass.
a nie masz czasem przytkanego dolotu powietrza? gazownicy czasem zakladaja takie przeslony w dolocie powietrza, wtedy bedzie tak jak mowisz, ze dodasz gazu silnik zamuli, a po chwili startuje jak rakieta, ja mam tak u siebie i jest identycznie tyle ze nie gasnie, a to sprowadza sie do regulacji gaznika podwyzszyc mu nieco dawke paliwa czyli de facto zwiekszyc obroty i powinno byc ok
Możesz opisać jak wyczyściłeś krokowca?vwfun pisze:a moze to silniczki krokowe wam Panowie warjuja.ja mialem podobnie.dlawil sie i prychal.sopiero jak rozebralem ten silniczek i wyczyscilem to jakby reka odjal.wszytsko jest cacy do tej pory.pozdrawiam :)
Też mam RP i zamierzam wyczyścić silniczek krokowy ale niktórzy piszą że można to zrobić, inni że się nie da bo silniczka się nie rozbiera.
Fotki mile widziane.
pozdro!