Za niskie obroty silnika na benzynie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Za niskie obroty silnika na benzynie
Witam
Jestem nowy na forum. Od kilku dni jestem posiadaczem golfika 2, 1,3 benzyna+gaz 1991r. pełny wtrysk.
Na gazie wszystko OK. Po przełączeniu na benzynę obroty na biegu jałowym spadają, nierówno pracuje, czasem zgaśnie, zwłaszcza przy włączonych światłach i ogrzewaniu tylnej szyby. Przy większych obrotach raczej dobrze.
Masy wyglądają OK - omomierz pokazuje 0,1Ω (akumulator/skrzynia biegów/masa sterownika wtrysku). Niebieski czujnik temp. spawdzony. temperatura silnika nie powoduje zmian. Próbowałem pokręcić śróbą do regulacji biegu jałowego - obroty trochę wzrosły ale nadal nierówno pracował. Wróciłem do poprzedniego ustawienia. Proszę o pomoc.
Jestem nowy na forum. Od kilku dni jestem posiadaczem golfika 2, 1,3 benzyna+gaz 1991r. pełny wtrysk.
Na gazie wszystko OK. Po przełączeniu na benzynę obroty na biegu jałowym spadają, nierówno pracuje, czasem zgaśnie, zwłaszcza przy włączonych światłach i ogrzewaniu tylnej szyby. Przy większych obrotach raczej dobrze.
Masy wyglądają OK - omomierz pokazuje 0,1Ω (akumulator/skrzynia biegów/masa sterownika wtrysku). Niebieski czujnik temp. spawdzony. temperatura silnika nie powoduje zmian. Próbowałem pokręcić śróbą do regulacji biegu jałowego - obroty trochę wzrosły ale nadal nierówno pracował. Wróciłem do poprzedniego ustawienia. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony ndz maja 16, 2010 12:34 przez rychu1969band, łącznie zmieniany 2 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
Poniżej 10 st.C po zapaleniu na benzynie pracuje dobrze przez jakąś minutę - włącza się chyba ssanie. Później obroty znowu spadają i prawie gaśnie. Szczelność układu dolotowego OK. Po odłączeniu przepływomierza wzrastają do ponad 1000. Odłączenie sądy nie powoduje zmian. Odmy jeszcze nie wyczyściłem. Z zewnątrz wszystko Ok. Jest cała. Pokręciłem też śróbą do wzbogacania mieszanki - prawie żadnej reakcji, po wkręceniu do oporu trochę wzrosły obroty ale nadal nierówno pracuje. Co dalej?
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
- Silnik: AZM
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=254885
od kiedy tak ci się dzieje bo jak od założenia gazu to czarno widze żeby ci się udało...
a jak od niedawna to zobacz na filtry i pompy paliwa
ps. u mnie tak samo się dzieje z przepływomierzem wiec nie wymieniaj bo ja to zrobiłem i nic nie pomogło
od kiedy tak ci się dzieje bo jak od założenia gazu to czarno widze żeby ci się udało...
a jak od niedawna to zobacz na filtry i pompy paliwa
ps. u mnie tak samo się dzieje z przepływomierzem wiec nie wymieniaj bo ja to zrobiłem i nic nie pomogło
passat b5 115KM AZM 2003r
- Paweł Marek
- V.I.P.
rychu1969band, zainteresuj się zaworem podnoszącym obroty biegu jałowego na zimnym silnikiem, jeśli działa ok - to reguluj obroty jak kolegabalon pisze. Najlepiej robić to na analizatorze spalin - skład mieszanki (spaliny z rurki testowej jeśli jest jeszcze kat) równocześnie z wolnym obrotami po wypięciu lambdy
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Gadatliwa bestia
- Paweł Marek
- V.I.P.
-
- Gadatliwa bestia
-
- Gadatliwa bestia