Tuleja wachacza
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Tuleja wachacza
Witam. Problem w tym że w moim mk2 przedni wachacz dostał luzów (uszkodziła się przednia tuleja wachacza) Miałem ustawianą zbierzność i kąty wtedy kiedy całe zawieszenie było sprawne i nie było żadnych luzów. Czy jeśli wymienię tuleję i wszystko będzie na swoim miejscu to muszę znów ustawiać zbierzność ?? Bo wg mnie, jeśli wszystko przedtem było wporządku i jeśli tuleja będzie na swoim miejscu to raczej żaden kąt się nie zmieni.
Będe musiał się nad tym zastanowić, bo jeszcze gdy miałem dobrą tuleję to samochod prowadziło mi się dobrze, a teraz taki elastyczny na boki się zrobił. Na uszkodzonej tulejce nie jeżdżę długo, tak żeby opona się mocno zjechała, jeśli auto będzie stabilne to nie będe ustawiał, bo szkoda kasy skoro będzie dobrze. Po wymianie napiszę czy obeszło się bez ustawiania.
niestety powinienes ustaic zbierznosc bo jak ja ustawiales to napewno ta tuleja nie byla nowa i juz byla troche wyrobiona zdeformowana i do niej byla ustawiaona geometria a teraz na nowej moze sie zmienic a szkoda opon one wiecej kosztuja no i chodzi przeciesz o twoje bezpieczensto A poza tym to taka geometrie powinno robic sie min co 2 lata a naj lepiej co rok bo znamy stan polskich drog i ustawieni sie zmieniaja na skutek zuzyci zawieszenia jak i trwalych odksztalecen
pozdrawiam
pozdrawiam
Ja zamowilem firmy FEBI, zobaczymy jak bedzie za jakoscia 
http://www.automotosklep.home.pl/cgibin ... d=5a36c469

http://www.automotosklep.home.pl/cgibin ... d=5a36c469
Dziś rano zabrałem się za wymiane tulejki, poszło bez żadnych problemów. Samochód od razu stał się bardzo stabilny podczas prowadzenia. Jesli chodzi o zbierzność, to jednak mozna by było ją ustawić, bo kąty napewno się zmieniły, ale ja nie ustawiam bo i tak czeka mnie wymiana kolejnych tulejek. A auta podczas jazdy nie znosi, ewentualnie opony krzywo zedrze, ale one tez sa do wymiany.