[MK3 1.9 GTD] Pobór prądu po odpaleniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 1.9 GTD] Pobór prądu po odpaleniu
Witam.
Właśnie zauważyłem dziwną rzecz. Odpalam normalnie auto po nocy. Po ok 5 minutach (może 10) słychać jakiś przekaźnik i obroty podwyższają się. Tak jakby jakiś bardzo duży pobór mocy był wyłączany. Jedyne co przychodzi mi do głowy to, że sterownik świec Duraterm mam zamontowany. Nawet zimny nie kopci przy odpaleniu i jeździe. Może to to.
Co sądzicie?
Właśnie zauważyłem dziwną rzecz. Odpalam normalnie auto po nocy. Po ok 5 minutach (może 10) słychać jakiś przekaźnik i obroty podwyższają się. Tak jakby jakiś bardzo duży pobór mocy był wyłączany. Jedyne co przychodzi mi do głowy to, że sterownik świec Duraterm mam zamontowany. Nawet zimny nie kopci przy odpaleniu i jeździe. Może to to.
Co sądzicie?
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Co za auto! Nie dość, że samo się potrafi naprawić to i tuninguje się samo!luis pisze:wszystko jest w porządku, poprostu swiece żarowe przez jakis czas grzeją aż silnik złapie pewna temperature, potem przekaźnik je wyłącza. u mnie jest to samo.
pozdrawiam...
Jakiś czas temu myślałem nad sterownikiem DURATERM BOSCHa a tu patrzcie Państwo: okazało się, że już jest! Nie wiedząc o tym założyłem świece DURATERM

ALE WYPAS TE GOLFY!!
djset pisze:a co to jest ten sterownik DURATERM...?sebanr1 pisze:Jakiś czas temu myślałem nad sterownikiem DURATERM BOSCHa
Dodatkowym atutem świecy Duraterm jest – po zamontowaniu sterownika czasu żarzenia, dogrzewanie jej przez następne 3 minuty, dzięki czemu praca silnika staje się znaczne cichsza i bardziej równomierna, a wydzielanie spalin i dymienie spada 40%. Świece żarowe Duraterm współpracują ze sterownikami czasu żarzenia, zapewniającymi prawidłowe i długotrwałe działanie świec. Można je stosować w starych i nowych pojazdach. Świece Duraterm zaspokajają 85% rynku. Za: http://www.leja.com.pl/ofe_swi.html
Nie wiem czy to sterownik DURATERM, ale o tak to działa u mnie. Po odpaleniu auta załącza na parę minut grzanie świec.djset pisze:a gdzie mozna sprawdzic czy ma sie ten sterownik u siebie w samochodzie? bo ja takze mam silnik AAZ...
Odpal zimne auto i czekaj parę minut czy pstryknie coś z lewej strony pod kierownicą i podskoczą obroty. Albo podłącz miernik pod świece i zobacz czy po odpaleniu jest +12V na świecach.