Passat 1.8kat z 1991r.
Problem z ABSem. Świeciła lampka cały czas. Włączała sie niedługo po ruszeniu i nie gasła. Z tego co gdzieś wyczytałem to ten model nie umożliwia komunikacji z PC tylko ma diagnostyke za pomocą błysków. Zwarłem więc 2 piny i odczytałem 1233 (cały czas to nadaje). Z informacji jakie znalazłem wynika, że to czujnik prędkości lewy przód. Wymieniłem więc kabel z czujnikiem ABS do pierwszego złącza, które jest koło silnika. Dodatkowo zdjąłem kleme na 5 minut żeby zresetować sterownik Bosch od wtrysku. Po kilometrowej jeździe próbnej dalej jest błąd 1233. W czasie jazdy miga czasem kontrolka ABS. Wcześniej tak nie miałem bo jednostajnie świeciło. Co o tym myślicie?
[AAM] Passat ABS problem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
[AAM] Passat ABS problem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 19:51 przez grzesiek2009, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
Problem jest tego typu, że wszystko pięknie ładnie. Rezystancja 1k na kablach. Jak włączam samochod to lampka gasnie po krotkim czasie. Po ruszeniu czasem słysze pykanie od pedału hamulca, czyli ABS działa nie potrzebnie. Czasem nawet jak przyhamuje to mi odbija pedał. Nie dzieje sie to jednak długo - system po chwili wyłącza ABS i lampka zaczyna świecić jednostajnie.
Ostatnio zmieniony pn mar 22, 2010 00:29 przez grzesiek2009, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
Próbowałem wymieniać czujnik. Mam 2 czujniki z kablami do pierwszego złącza od starego passata. Sprawdzałem na dwóch i dalej problem wg kodów błyskowych z lewym przednim czujnikiem. Fakt że te czujniki, które próbowałem nie były nowe, ale małe jest prawdopodobieństwo, że oba są uszkodzone, tymbardziej że po sprawdzeniu w stanie spoczynku cały czas się utrzymuje na nich rezystancja lekko ponad 1k om. Mam do zrealizowania pomysł, tylko musze kawałek kabla zdobyć. Przełączyć czujniki przednie - prawy na lewy i sprawdzić czy pojawia się ten sam błąd. Co o tym myślicie?