czy to może być coś z termostatem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

waja12
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

czy to może być coś z termostatem

Post autor: waja12 » czw mar 18, 2010 08:53

witam mam taki problem jak jeżdzę i silnik się nagrzeje to zamiast trzymać równo 90 to trzyma tak 93-95 stopnie a jak mocniej przycisnę vto wiatrak wł`ącza się tak przy 100 stopniach i raz zbije temperaturę do tych 95-93 a czasami to tak do 80-85 stopni

[ Dodano: 18 Mar 2010 07:59 ]
dodam jeszcze żę gdy trzyma te 93-95 stopni i jadę to ostatnio nie słyszałem zeby wiatrak się włączył i ta rura dolna jest taka lekko ciepława agdy stane na postoju i chodzi silnik to zaczyna być gorąca i dopiero się włącza ten wiatrak. wcześniej miałem też tak że np po dłuższej jeżdzie jak wracałem do domu i gasiłem silnik to zawsze wiatrak chodził i zbijało temperature powiedzmy tych 90 -95 stopni do zera a teraz jest95 gasze4 silnik nie słychać zeby wiatrak chodził

Waja12

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » czw mar 18, 2010 10:06

wiatrak wlacza sie w zaleznosci od temperatury na chlodnicy
mozes miec 90 stopni na wskazniku a w chlodnicy woda bedzie miala 60 bo nie otworzyl sie jeszcze termostat
w taka pogode jak dzis wentylator raczej sie nie wlacza bo jest zbyt zimno na dworze
mozesz miec uszkodzony termostat skoro pokazuje ci ze jest blisko 100 a wiatrak sie nie wlacza
z tego co pamietam termostat zaczyna sie otwierac przy 92 stopniach wiec jezeli pokazuje ci wiecej na wskazniku to albo nie otwiera sie termostat, zle pokazuje wskaznik albo uszkodozny jest wlacznik wentylatora
taka temperatura dla silnika nie jest szkodliwa
rura od chlodnicy jest zimna bo w czasie jazdy powietrza ochladza chlodnice a po drugie nie otworzyl sie calkowice termostat
na postoju robi sie ciepla bo chlodnica nie chlodzi bo nie przelatuje przez nia powitrze - to normalny objaw
Ostatnio zmieniony czw mar 18, 2010 10:09 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.

wypity
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wypity » czw mar 18, 2010 15:52

z tego co pamietam termostat zaczyna sie otwierac przy 92 stopniach
przy 84 lub 87 stopniach ;)

zamiast trzymać równo 90 to trzyma tak 93-95
licznik może troche przekłamywać ;) jeśli dochodzi do takiej temp to termostat jest ok, ewentualnie może być przy nim troche syfu i prześwit sie zmniejszył.

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”