zalany złym olejem w ASO??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
zalany złym olejem w ASO??
witam!!
moje MK4 ma silnik 1.9 tdi pd bylem dzisiaj w ASO VW ,, wymienic olej. zalany był castrolem EDGE 5w40 ...a zalali mi castrol magnatec 5w30 i tu moje zdziwienie bo przeciesz musza byc zachwane normy co do silników PD czyli norma 505.01..
wiec zapytałem goscia w serwisie dlaczego takim olejem zalali ...odpowiedzial mi ze olej EDGE juz zostaje wycofany z produkcji i teraz jest MAGNATEC o tej normie 505.01 ..i ze ten olej jest dobry dla tego silnika.
I nie wiem co mam myslec ? czy zrobili ze mnie wała ?? co o tym myslicie ???
moje MK4 ma silnik 1.9 tdi pd bylem dzisiaj w ASO VW ,, wymienic olej. zalany był castrolem EDGE 5w40 ...a zalali mi castrol magnatec 5w30 i tu moje zdziwienie bo przeciesz musza byc zachwane normy co do silników PD czyli norma 505.01..
wiec zapytałem goscia w serwisie dlaczego takim olejem zalali ...odpowiedzial mi ze olej EDGE juz zostaje wycofany z produkcji i teraz jest MAGNATEC o tej normie 505.01 ..i ze ten olej jest dobry dla tego silnika.
I nie wiem co mam myslec ? czy zrobili ze mnie wała ?? co o tym myslicie ???
kidyś kupiłem motula pół-syntetyk w sklepie firmowym motula, potem na drugą wymianę też zamówiłem a gość mi przysłał pełny syntetyk. Spytałem co i jak i się dowiedziałem, że czołowi producenci olejów dla normy 505.01 odchodzą od pół-syntetyków. Zrobiłem już 3 wymianę full syntetyka i jest OK.
ps.MARTINEZ1027, ile biorą w ASO za taką wymianę bo chciałbym wiedzieć ile jestem na + ,olej wymianiam sam :green_fuck:
ps.MARTINEZ1027, ile biorą w ASO za taką wymianę bo chciałbym wiedzieć ile jestem na + ,olej wymianiam sam :green_fuck:
Ostatnio zmieniony sob mar 13, 2010 19:41 przez Oli, łącznie zmieniany 1 raz.
[b]148KM/326Nm[/b]
-
- Ma gadane
witamOli pisze:kidyś kupiłem motula pół-syntetyk w sklepie firmowym motula, potem na drugą wymianę też zamówiłem a gość mi przysłał pełny syntetyk. Spytałem co i jak i się dowiedziałem, że czołowi producenci olejów dla normy 505.01 odchodzą od pół-syntetyków. Zrobiłem już 3 wymianę full syntetyka i jest OK.
Oli za wszystko zapłacilem 280zł olej od nich . miałem swoje filtry (oleju , paliwa , powietrza) i kasowanie inspekcji. no i oczywiscie jest kontynuacja wpisów w ksiazce i serwisie
a wracajac do tematu oleju gosc powiedzial cos takiego ze olej beczkowy magnatec wsnie ma te normy ja zagladnołem na strone castrola i olej magnatec nie ma normy 505.01 ....ma tylko 505.00...a oni na fakturze napisali ze zachowane normy to 505.01 , 505.00 , 502.00
ciekawe to ,no ale nic bede tak jezdzil moze mu nic nie bedzie.
-
- Forum Master