Prośba o fotografie oryginalnego wirnika pompy wody.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
arczipat
Mały gagatek
Mały gagatek

Prośba o fotografie oryginalnego wirnika pompy wody.

Post autor: arczipat » czw mar 11, 2010 19:43

Mam takie pytanie, a bardziej prośbę o fotografie oryginalnego wirnika pompy wody do Golfa 1.8 .
Jestem zmuszony do wymiany pompy wody. Nie mogę jej wyjąc by zobaczyć jak wygląda wirnik zanim kupie nową, bo auto jest mi potrzebne codziennie. Przeszukując allegro, spotkałem sie z tym że co firma to inny wirnik, jego kształt i nawet materiał z którego jest zrobiony.
Osobiście nie wieże że chińscy inżynierowie wyliczyli i zmienili na lepsze parametry pompy zmieniając kształt wirnika itp. dlatego chce kupić pompę przynajmniej zbliżona do oryginału.

Awatar użytkownika
Jessy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Jessy » czw mar 11, 2010 19:53

Najszybciej dojdziesz po kodzie silnika.

Lewy pas zaglądasz śmierci w twarz...a tak na marginesie... " CZERWONE SĄ SZYBSZE..:D "

Awatar użytkownika
arczipat
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: arczipat » sob mar 13, 2010 13:47

Kod silnika nic mi nie daje, bo wiem jaka pompa powinna być do mojego golfa. Chodzi mi o to ze producenci stosują różnego rodzaju wirniki łopatkowe (chyba tak sie to nazywa). Ja nie mam czasu na eksperymenty z ich wydajnościami, ani nie stać mnie też na oryginał wiec muszę wybrać coś co przynajmniej będzie zbliżone konstrukcja i parametrami do oryginału.

Nigdzie nie mogę znaleźć jak wygląda oryginalny wirnik, wiec dlatego zwracam sie z prośbą o zdjęcie. Może ktoś ma pod ręka, rozebrana pompę;)

Awatar użytkownika
boges74
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: boges74 » sob mar 13, 2010 13:51

Słuchaj zakładasz pompę Ruvielle EVR65430

Obrazek

Lub HEPU P512 (niestety nie mam foto) i nie musisz sie martwić o kształt wirnika, musi działac!

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz mar 14, 2010 13:23

Moge powiedzieć, że w mkII ori wirnik jest z tworzywa, taki naj na fotce którą dał boges74. Natomiast kupowałem ostatnio pompę HEPU i wirnik był już blaszany - wygięty z blachy. Oga wirniki pasują i nie ma to znaczenia, czy taki, czy inny. Rozumiem, że podchodzisz do tematu na zasadzie - żeby było jak najbardziej oryginalne - ale w tym przypadku to raczej nie ma sensu - większą uwagę zwróciłbym na uszczelnienia i łożyskowanie. Ogólnie bierz pompę dobrej firmy i resztą się nie przejmuj.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz mar 14, 2010 14:55

arczipat, 2 lata wymieniałem oryginalną pompę, wirnik jest z tworzywa, Przy zmianie kupiłem RUVILLE i nie moge polecić bo zaczęła lać po 30 tysiącach ( co z tego że wirnik miała metalowy) co w prównaniu z oryginałem który się rozszczelnił po 250 tys. jest przesadą. Szukaj tej Hepu. Nie patrz na kształt wirnika tylko na dobrą firmę

[ Dodano: Nie Mar 14, 2010 2:08 pm ]
http://zapodaj.net/110bc8c6c071.jpg.html
Ostatnio zmieniony ndz mar 14, 2010 15:09 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

DaroW
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: DaroW » ndz mar 14, 2010 15:29

Odkąd SKF leci w kule z jakością przerzuciłem się an pompy KWP, jak na razie są bezproblemowe chociaż to podobno włoska firma.

Awatar użytkownika
arczipat
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: arczipat » ndz mar 14, 2010 15:57

Dzięki za cenne informacje i zdjęcie:)

Ja już z doświadczenia wiem, że niemieckie pojazdy są bardzo czułe na wszelkie tzw. "zamienniki" i potrafią sie mścić w najmniej odpowiednim momencie;)

A co sądzicie o pompie SKF, bo właśnie myślałem nad jej kupnem, a tu widzę że są negatywne opinie;(

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”