pompa wodna
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
pompa wodna
jakie są komplikacje z wymianą pompy wodnej w 1,9 tdi,co trzeba rozebrać ,co wyrzucić żeby się tam dostać.wszystkim dziękuje za pomoc tylko piszcie bo mi kapie i muszę ją wymienić
-
- Forum Master
Jak masz pompę tak jak w każdym (zapewne) to masz ją z lewej jak patrzysz na silnik z przodu.Popuszczasz pasek alternatora i go zciagasz ja zawsze zdejmowałem też alternator .potem zciągasz osłonę rozrządu jak dobrze pamiętam bo masz tam jedną śrubkę pod tą osłoną a żeby ja zdjąć to musisz koło pasowe też zdjąć.Potem tylko parę śrubek i pompa won.Przy składaniu pamiętaj żeby dobrze wyczyścić powierzchnie stykające się pompy z podstawą i tam gdzie będzie oring musi być czysto bez tej śniedzi.Oring przy zakładaniu lekko przesmaruj smarem ale leciutko to go uszczelni lepiej no i potem spowrotem składanie w odwrotnej kolejności.Za pomyłki jakieś drobne to przepraszam bo dawno to robiłem.PS jeżeli pompa wodna jest w tym przypadku napinaczem rozrządu to sam się za to niebierz.Może też tak być niewidzę więc niepowiem dokładnie.Pozdro