Dziewne problemy z silnikiem.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Dziewne problemy z silnikiem.
Witam mam problemy ze swoim golfem 1.6 AEE. Silnik ma za wysokie obroty na biegu jałowym tak 1400 po wciśnięciu sprzęgła , a po chwili postoju w miejscu spadają do 1000, ale to i tak za dużo jak na AEE. Jakiś miesiąc temu też miałem taką sytuację przez 3 dni a potem mu przeszło. Wczoraj jednak problem powrócił. Do tego silnik gorzej pali jak jest ciepły, długo kręci a nawet muszę gazu dodać. Jak jest zimny pali na dotyk. Czasem też potrafi zgasnąć po wciśnięciu sprzęgła, ale to rzadko i najczęściej w trasie. Wymieniana była przepustnica, świece i filtr powietrza, ale to wszystko jakieś 3 miesiące przed pojawieniem się problemu. Co to może być pomóżcie?
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
sprawdz rezystancje czujnika temperatury plynu chlodzacego - pin 1 i 3
na zimnym ok 2-3kohm (20 stopni) na cieplym 200-300ohm (90stopni)
czujnik jest w kruccu wychodzacym z glowicy (przod silnika), jest tu podlaczony waz od chlodnicy
na zimnym ok 2-3kohm (20 stopni) na cieplym 200-300ohm (90stopni)
czujnik jest w kruccu wychodzacym z glowicy (przod silnika), jest tu podlaczony waz od chlodnicy
Ostatnio zmieniony śr lut 03, 2010 17:59 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Dziewne problemy z silnikiem.
Wymieniana była przepustnica, świece i filtr powietrza, ale to wszystko jakieś 3 miesiące przed pojawieniem się problemu.
Sprawdz czy połaczenia na dolocie są szczelne, tymbardziej ze niedawno były ruszane przy wymianie.
Sprawdz czy połaczenia na dolocie są szczelne, tymbardziej ze niedawno były ruszane przy wymianie.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
sprawdz czy nie ciagnie lewego powietrza pomiedzy przepustnica a kolektorem ssacym
nie wiem czy tu nie jest czasami przepustnica montowana do kolektora na podstawce gumowej - ona lubi sie uszkodzic
sprawdz wszystkie wezyki od podcisnienia, zobacz czy nie ciagnie lewego powietrza pomiedzy kolektorem a serwem
nie wiem czy tu nie jest czasami przepustnica montowana do kolektora na podstawce gumowej - ona lubi sie uszkodzic
sprawdz wszystkie wezyki od podcisnienia, zobacz czy nie ciagnie lewego powietrza pomiedzy kolektorem a serwem