Ładuje akumulator bezobsługowy i pytanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Ładuje akumulator bezobsługowy i pytanie
Akumulator 74ha na prosowniku mam skale na pokrętle do 10amper, teraz ustawilen na 1 czyli minimum, na poczatku ladowalo na wskazniku 10A ale spadlo i trzyma się na ok 7A ( ok 1h po podlaczeniu do ładowania ) i raczej nie chce spadać...powiedzcie mi w takim razie ile powinienem ładować ..bo jak przełącze na przełaczniku na ładowanie 7A (czyli pi razu oko ile powinno być ) to momentalnie wskaznik pokaze ładowanie 10A ...
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
miś fazi pisze:nie masz czasem prostownika z automatycznym podnoszeniem prądu ładowania , pomimo tego że masz pokrętło ?
tzn to stary jak skody 105l prostiwnik Ruski ale na pewno sprawny...takze moze masz i racje?
Ostatnio zmieniony pn lut 01, 2010 19:25 przez piotrekgal, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Amperomierza nie mam..teraz tez zagladnalem na wskazowke i troche faluje ku dołowi, czyli jednak spada ale baaaaardzo powoli...takze nie wiem jak to traktować jako doładowanie 1A ( wg pokrętła ) czyli ładować troche ponad 10h czy mam ładować te ok 4h wedlug tego co pokazuje wskazowka ( mimo tego, ze opada... )
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
piotrekgal, teoretycznie 2h to mało jeszcze.ciezko powiedziec kiedy juz jest naladowany.powinno sie sprawdzic nap na aku i gestosc elektrolitu.jesli w kazdej celi gestosc bedzie 1.28 to powinno byc ok.szkoda ze nieda rady z osobna na celi napiecia sprawdzic.wiec pozostaje tylko popatrzec na gęstosc elektrolitu i napiecie.
Ostatnio zmieniony pn lut 01, 2010 19:38 przez Duber, łącznie zmieniany 1 raz.
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt:
Nie mam zupelnie jak tego sprawdzic bo ani amperomierza ani czego kolwiek do sprawdzenia tej gestosci czy napięcia.
Teraz znow spojrzalem na wskaznik to napiecię jest przy ok 6,7A ( zaczalem ladowanie ok 16:40 wowczas ustalone mialem i mam 1A i zegar pokazywal ,ze laduje 10A ) ..., Teraz to już naprawde nie wiem kiedy moglbym wiedziec ,ze akumulator jest naladowany..
Teraz znow spojrzalem na wskaznik to napiecię jest przy ok 6,7A ( zaczalem ladowanie ok 16:40 wowczas ustalone mialem i mam 1A i zegar pokazywal ,ze laduje 10A ) ..., Teraz to już naprawde nie wiem kiedy moglbym wiedziec ,ze akumulator jest naladowany..
- piotrekgal
- Forum Master
- Kontakt: