70st mam
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
70st mam
haj wymienilem termostat bo mi sie auto niedogrzewało i co na darmo dalej mam 70st na wskazniku po przejechaniu 6km a wentylator zalancza sie przy 83 st wedlug wskaznika i wnioskuje ze chyba siadl mi wskaznik albo czujnik temperatury jak to sparwdzic co siadlo bo szkoda mi kupic czujnik jezeli wskaznik przeklamuje i czy jak sidl czujnik to temp to moze miec to wplyw na spalanie zaznaczam ze mam gaz i pali mi 15l w miescie czekm na pomoc haj
Re: 70st mam
nie wiem ale mam identyczny problem.chciałem wymienić termostat ale widzę, że to chyba bez sensu. spróbuję wymienić najpierw czujnik.rumun 69 pisze:haj wymienilem termostat bo mi sie auto niedogrzewało i co na darmo dalej mam 70st na wskazniku po przejechaniu 6km a wentylator zalancza sie przy 83 st wedlug wskaznika i wnioskuje ze chyba siadl mi wskaznik albo czujnik temperatury jak to sparwdzic co siadlo bo szkoda mi kupic czujnik jezeli wskaznik przeklamuje i czy jak sidl czujnik to temp to moze miec to wplyw na spalanie zaznaczam ze mam gaz i pali mi 15l w miescie czekm na pomoc haj
- tomekra
- Użytkownik
- Kontakt:
podpinam się pod ten temat bo mam dokładnie to samo wymieniony wczoraj termostat i nadal temp. trzyma na 80 a wentylator załącza się przy 90 na wskaźniku ale u mnie spalanie jest całkiem ok dajcie znać jak sprawdzić to wszystko
[url=http://www.vag-skierniewice.pl][img]http://images35.fotosik.pl/133/c7ee01e51af0ab20med.jpg[/img][/url]
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
należy wnioskować że wskaźnik źle pokazuje. Chyba że masz pecha i zły termostat ze złym włącznikiem wentylatora w co raczej wątpię. Termostat prawie napewno trzeba wymienić jeśli wentylator załącza się tuż powyżej 100 stopni, i taką temperaturę silnik osiąga w czasie postoju lub wolnej jazdy, a przy szybszej jeździe temp spada, oraz silnik wolniej się nagrzewa i nie osiąga 90 stopni w czasie normalnej jazdyrumun 69 pisze:0st na wskazniku po przejechaniu 6km a wentylator zalancza sie przy 83 st wedlug wskaznika
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
na silniku najwięcej miałem 80st. na postoju(dłuuugim). w czasie jazdy ok 65 i to po przejechaniu conajmniej 10km.nie wiem kiedy włącza się wentylator, bo jeszcze nie sprawdzałem.sam wskaźnik mówisz? możliwe.też to sprawdzę. ogólnie wachnięcia temp. wydają mi się zbyt duże żeby było to tylko przekłamanie na wskazaniu. brakuje mi już pomysłów
- Paweł Marek
- V.I.P.
ta różnica 15 stopni faktycznie jest trochę za duża. Ale po pierwsze na postoju musi sie włączyć wentylator jeśli włącznik w chłodnicy jest sprawny. Pierwsza prędkość przy 95, druga przy 105 stopniach. Więć nalkeży się domyślać, że te 80 stopni u ciebie odpowiada 95-100 stopniom w rzeczywistości. Ale spadek o 15 stopni w czasie jazdy musi oznaczać niewłaściwy termostat - za szybkoi się otwierający. Więc możliwe że masz nadal dwie usterki(wskaźnik i trmostat).
W GTI zonki właśnie w sobotę zmieniłem termostat i jest ok. Tzn na postoju wskaźnik stoi tuż za połową ok 95-100 stopni i co jakiś czas włącza sie pierwszy bieg wentylatora, a w czasie jazdy dokładnie 90 stopni. Wahler oczywiście.
W GTI zonki właśnie w sobotę zmieniłem termostat i jest ok. Tzn na postoju wskaźnik stoi tuż za połową ok 95-100 stopni i co jakiś czas włącza sie pierwszy bieg wentylatora, a w czasie jazdy dokładnie 90 stopni. Wahler oczywiście.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.