pomysł na podgrzewaną kierownicę

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
-=RAFAL=-
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

pomysł na podgrzewaną kierownicę

Post autor: -=RAFAL=- » pn gru 21, 2009 21:47

no właśnie mam pytanie czy ktoś ma jakiś pomysł jak zrobić podgrzewaną kierownicę? fajnie by było żeby cała była podgrzewana ale w ostateczności tak sobie myślałem żeby kupić dwie maty grzewcze od lusterek takie największe i przymocować je tylko w dwóch miejscach na 9-tej i na 3-ciej ale najgorzej poprowadzić kabelki przez kierownicę............. bo jak będę skręcał to ukręcą się kable. jeśli takie maty były by zbyt gorące to można było by wstawić szeregowo jakiś rezystor dużej mocy tak żeby dostosować temperaturę do własnych potrzeb albo wstawić jakiś potencjometr którym można było by płynnie regulować temperaturę.
tylko co zrobić z przewodami? ewentualnie chcieć po całości można było by owinąć kierownicę drutem oporowym (takim grzewczym) dobrać odpowiednią długość tak żeby nie parzył i było by idealnie ale nadal nie mam pomysłu na poprowadzenie kabli z kierownicy do środka auta.

pozdrawiam i czekam na pomysły.

lider.dh
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: lider.dh » wt gru 22, 2009 05:02

mi ten pomysl na razie nie potrzebnyale
kable mozna sprobowac rozwiazac tak jak sa pociagniete od klaksonu pomiedzy kolumna a kierownica - maly drucik porusza sie po jakby biezni (w kazdym potencjometrze elektrycznym jest takie rozwiazanie) tylko nie wiem czy instalacja klaksonu wytrzyma duze napiecie jakie idzie do mat grzewczych
a z drugiej strony gdyby kable szly blisko osi obrotu kierownicy i bylyby dobrze dobrane dlugosci kabli to nie urwia sie tak szybko. mamy przeciez tylko jakies dwa obroty w jedna strone

pozdrawiam
LiDeR

Awatar użytkownika
Jesionvr6
...
...
Kontakt:

Post autor: Jesionvr6 » wt gru 22, 2009 07:17

ciekawe czy by sie nie udało założyć pierścienia pod kiere od A4 8E bo przeciez one maja tez kiere podgrzewana w wypasionej wersji

Obrazek

Awatar użytkownika
-=RAFAL=-
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: -=RAFAL=- » wt gru 22, 2009 20:30

no właśnie mógłby być problem.
a może do oryginalnego pierścienia dorobić dwa ślizgi?
albo wykorzystać ślizgi od klaksonu? i zastosować przekaźnik że jak włącza się podgrzewanie to zamykany jest obwód i wtedy maty grzewcze działają.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”