Problem z grzaniem świec

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kajetanski
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z grzaniem świec

Post autor: kajetanski » ndz gru 20, 2009 13:45

Witam,

To mój pierwszy post na forum, więc przede wszystkim witam wszystkich serdecznie i od razu przechodzę do sedna.

Pacjent to Golf III 1.9D Variant, silnik 1Y.

Podczas odpalania silnika po mroźnej nocy są 2 scenariusze:
-Kontrolka grzania świec nie zapala się (mimo, że na zewnątrz jest -10 stopni) i silnik odpala pięknie, tak jakby był ciepły, od razu wskakuje na równe obroty
-Kontrolka grzania świec zapala się i muszę podgrzać świece przynajmniej 3 razy, po czym silnik odpala po długim kręceniu i dławi się przez pierwsze 10 sekund, zanim wskoczy na równe obroty.

Dzisiaj rano niestety powtórzył się scenariusz 2 i po długim kręceniu padł akumulator (akumulator w miarę nowy, pasek od alternatora wymieniony, nie sprawdziłem prądu ładowania - zrobię to dzisiaj, ale wydaje mi się że to nie tu jest problem)

Próbowałem znaleźć przekaźnik świec żarowych - wg. różnych źródeł jest na ścianie grodziowej w okolicach serwa, za metalową blaszką, przykręcony dwoma śrubami - nie mogę go tam niestety zlokalizować.

Bezpieczniki w skrzynce są ok - nie sprawdzałem czy płytka bezpieczników pod spodem wygląda jakoś podejrzanie.

Czy ktoś miał już podobny problem i może pomóc mi w zlokalizowaniu możliwej usterki, zanim autko trafi do elektryka?

Dzięki i pozdrawiam,
Kajetan

Awatar użytkownika
t0mal
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: t0mal » ndz gru 20, 2009 13:54

Padły świece i tyle, trzeba sprawdzić.
Normalnie masz tak, że jak rano otwierasz drzwi to przekaźnik już podgrzewa silnik, jak przekręcasz kluczyk i lampka się nie zapala to możesz odrazu kręcić. Jak świece są słabe lub padnięte, to czas grzania się wydłuża, bo przekaźnik bierze informację z czujnika temperatury płynu przy głowicy.
Ostatnio zmieniony ndz gru 20, 2009 13:55 przez t0mal, łącznie zmieniany 1 raz.

kajetanski
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kajetanski » ndz gru 20, 2009 15:01

Świece na pewno sprawdzę, ale jeśli są padnięte, to czy możliwe by było, że czasem grzeją normalnie a czasem nie, pomimo takich samych temperatur na zewnątrz?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”