1.6 ABU, problem z wentylatorem chłodnicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
1.6 ABU, problem z wentylatorem chłodnicy
Witam
Problem polega na tym, że wentylator chłodnicy załącza mi się dopiero przy 103C, nie ma wogle pierwszego biegu. Co może być przyczyną?
Problem polega na tym, że wentylator chłodnicy załącza mi się dopiero przy 103C, nie ma wogle pierwszego biegu. Co może być przyczyną?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
A to jest ten w chłodnicy? Bo jak go wypiąłem i uruchomiłem na krótko kabelkiem to są normalnie dwa biegi. Czy chodzi o ten czujnik co podaje sygnał do tego włącznika w chłodnicy?jaszczur pisze:filip85, uszkodzony termowłacznik w chłodnicy
[ Dodano: 07 Gru 2009 12:18 ]
Bo ja mam chyba coś przerobione, że do górnego węża z chłodnicy mam włożony jakiś czujnik co do niego idą tylko 2 przewody. Czy to może być przyczyną 1 biegu?
[ Dodano: 07 Gru 2009 13:15 ]
Orientuje się ktoś ile ten termowłącznik do 1.6 ABU ma pinów?
Ja w swoim ABU, czujnik w chlodnicy od wlaczania wentylatora mam 3 pinowy. ostatnio wymienialem na nowy: Wahler 6037.95D
Jezeli masz jakis czujnik w wezu to prawdopodobnie zwykla kontrolka abys mial info w MFA albo na zarowkach licznika. Ja czujnikow nie mam w wezu. Tylko czujnik temperatury plynu w kroccu obok termostatu oraz czujnika wlaczania wentylatora w chlodnicy pod gornym wezem.
Jezeli masz jakis czujnik w wezu to prawdopodobnie zwykla kontrolka abys mial info w MFA albo na zarowkach licznika. Ja czujnikow nie mam w wezu. Tylko czujnik temperatury plynu w kroccu obok termostatu oraz czujnika wlaczania wentylatora w chlodnicy pod gornym wezem.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D
[color=red][size=150][b]SPRZEDAM[/b]:
Oryginalna lewa przednia szyba + uszczelka szyby + korbotronic lewy![/size][/color]
[color=red][size=150][b]SPRZEDAM[/b]:
Oryginalna lewa przednia szyba + uszczelka szyby + korbotronic lewy![/size][/color]
Termowyłącznik umieszczony jest w chłodnicy, i działa na zasadzie zamykania obwodu. Przez czerwony kabel (czasem w czarnej osłonce) dochodzi +12V do termowyłącznika, jeśli temperatura przekroczy ok 95 stopni zamyka się pierwszy obwód w efekcie czego na kablu idącym do wentylatora pojawia się napięcie, po przekroczeniu 102 stopni dołącza się drugi obwód więc w i w drugim kablu idącym do wentylatora pojawia się +12V. Dlatego jeśli 1 i 2 bieg działają na krótko to na 100% wypalony termowyłącznik, lub uszkodzony kabel idący z termowyłącznika do wentylatora (środkowy)
Ostatnio zmieniony wt gru 08, 2009 17:16 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.
- elpiotrek
- Forum Master
a na jaki wymieniles?filip85 pisze:załamka z tym chłodzeniem. Wymieniłem termostat i dalej w trasie trzyma przy 90km/h 95-98C. Według mnie to chyba trochę za dużo.
ja kupilem juz kilka wadliwych wachlerow, nowy ale otwiera za wczesnie, wiesza sie otwiera za późno..., jednak ori to ori...
Ostatnio zmieniony czw gru 10, 2009 20:49 przez elpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Zmierz temperaturę w zbiorniczku wyrównawczym termometrem bagnetowym, jeśli będzie większa niż 80-85 stopni przepłukaj dokładnie układ wodą destylowaną, i sprawdź drożność odpowietrznika. Jeśli z układu nie będą wypływać żadne syfy, odpowietrznik będzie drożny a problem nie ustąpi będzie to wskazywać na padającą pompę wody lub przytkaną chłodnicę.
[ Dodano: 10 Gru 2009 22:27 ]
napisz jeszcze czy przypadkiem do układu nie był wsypany uszczelniacz do chłodnic
[ Dodano: 10 Gru 2009 22:27 ]
napisz jeszcze czy przypadkiem do układu nie był wsypany uszczelniacz do chłodnic
Ostatnio zmieniony czw gru 10, 2009 23:26 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dziękuje za porady, długo nie odpisywałem bo nie miałem jak. Co do termostatu, na oryginalnym z ASO i jakimś zamienniku tak samo. Do chłodnicy nie był dany żaden uszczelniacz. Pompa wody jest nowa (niecałe pół roku). Zastanawiam się czy nie jest ta temp. związana z zapłonem lub mieszanką? Czy w tym silniku można regulować mieszankę? Wiem, że kiedyś mechanik coś mi kiedyś majstrował przy obrotach wkręcając i wykręcając jakąś śrubkę. Wiecie od czego ta śrubka?