mk3 podgrzewane fotel - szukam trzeci raz pomocy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
mk3 podgrzewane fotel - szukam trzeci raz pomocy
witajcie
dochodzi prad do fotela ,przekaznik pod fotelem nie chce dzialac (i jest dobry sprawdzalem - przekladalem)
co to moze byc ????
czy jest tam jakis czujnik temperatury i gdzie ?
dochodzi prad do fotela ,przekaznik pod fotelem nie chce dzialac (i jest dobry sprawdzalem - przekladalem)
co to moze byc ????
czy jest tam jakis czujnik temperatury i gdzie ?
zdaje sie ,że juiż raz Ci pisalem gdzie znajduje sie ten czujnik ale powtorze ,bo widze ,że jestes zdesrperowany.Czujnik znajduje sie w macie grzewczej siedziska,jest częścią maty.Jesli sie dobrze przyjrzysz to zobaczysz m,ze do maty wchodza cztery przewody ,dwa grubsze i dwa cieńsze.Wlasnie te ciensze dochodza do czujnika,idż za nimi a dojdziesz do czujnika.Czujnik jest wszyty razem z drutem gzrewczym w ta białą matę,która zobaczysz jak zdejmiesz tapicerke z fotela.Na zaałączonym obrazku zaznaczylem ći białą plamką ,gdzie mniej wiecej jest to umieszczone ,pod tapicerką oczywiście.Powodzenia,aha gdyby przyszło Ci do głowy pytać w serwisie o ten czujnik to usłyszysz ,że moga Ci sprowadzic tylko całą mate siedziska za ok.350 PLN
[ Dodano: Pon Lis 28, 2005 10:29 pm ]
a tu masz schemacik podłączenia
[ Dodano: Pon Lis 28, 2005 10:29 pm ]
a tu masz schemacik podłączenia
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
hmmm,to troche trudne do przypomnienia sobie bo to już ze trzy lata temu było,ale z tego co pamiętam to postanowiłem "iść po kablach" ,więc tapicerkę opinająca fotel pozdejmowałem z uchwytów ( nie wiem jak to coś nazwać ,spojrzysz na spodnia strone fotela to sie zorientujesz w czym rzecz ),trzeba chyba tez odlączyć oparcie od siedziska bo inaczej nie odwinie sie tapicerki .Kiedy odwiniesz kawałek tapicerki to ujrzysz mate grzewczą,idż po kablach aż dojdziesz do czujnika.Fotel miałem wymontowany oczywiście z samochodu ,jak co to pisz sprobuje pomyslec jak to bylo
może ja wytłumaczę rozbieranie fotela:
osłony zawiasów jak ja nazywam łaczenie medzy sziedziskiem a oparciem są plastikowe i jak się przyjrzysz mają po 3 wciskane tulejki - wciśniesz cienkim śrubokrętem, następnie je zdejmiesz, ta część łacząca jest na metalowych zapinkach - zobaczysz blaszi z oczkiem - wyciągnąć je, zdejmujesz z tulei rozpinając sziedzisko od oparcia - masz dostępne siedzisko. od tyłu od spodu na 4 zawiniętych siłowo ostrzach zapieta jest tylna część tapicerki siedziska - odgiąć odpiąć, jeśli masz regulację wysokości odkręcić uchwyt + osłona plastikowa, odpiąć u dołu przód tapicerki i zdejmujesz całość.
osłony zawiasów jak ja nazywam łaczenie medzy sziedziskiem a oparciem są plastikowe i jak się przyjrzysz mają po 3 wciskane tulejki - wciśniesz cienkim śrubokrętem, następnie je zdejmiesz, ta część łacząca jest na metalowych zapinkach - zobaczysz blaszi z oczkiem - wyciągnąć je, zdejmujesz z tulei rozpinając sziedzisko od oparcia - masz dostępne siedzisko. od tyłu od spodu na 4 zawiniętych siłowo ostrzach zapieta jest tylna część tapicerki siedziska - odgiąć odpiąć, jeśli masz regulację wysokości odkręcić uchwyt + osłona plastikowa, odpiąć u dołu przód tapicerki i zdejmujesz całość.
na siedzisku nie ma zszywek tylko te pozaginane ostre kolce - rozbierałem już kilka foteli i nie widziałem. tu http://www.vwgolf-info.nl/web/fotos/han ... index.html masz zdjęcia instalacji podgrzewanych siedzeń,