migająca kontrolka oleju i gąg
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
migająca kontrolka oleju i gąg
czesc koledzy , wiem że było o tym dużo na forum , ale prosił bym o porade zdarzyło mi sie ostatnio że jadąc z predkoscia 160 km/h przez jakies 50 km non stop ze stałymi obrotami zaczeła mi migac kontrolka oleju przez jakies 5sekund i bimbał gąg momentalnie zwolniłem nie zatrzymując sie i po chwili przestała zaczymałem sie sprawdzam olej wszystko ok , wiec jade dalej i ok ,założyłem nowe czujniki, po ok dwuch tygodniach jade znowu i zaś tak samo na vhwile kontrolka i gąg ,(olej wymieniałem 3 tys temu) nigdy wczesniej tak sie nie robiło , zauważyłem ze tak sie robi tylko jak jade z dużą predkoscia (profilaktycznie zmieniłem jeszcze dzisiaj filtr oleju może on coś konci) co najczesciej pada jak sie dzieje cos takiego? przebieg 400 tys tdi 1z oleju nie bieże i, silnik b ładnie chodzi , obrotomierz nie spada
Ostatnio zmieniony pt lis 27, 2009 23:25 przez woojas25, łącznie zmieniany 2 razy.
wg. literatury którą mi sie zdarzyło przeczytać, może być to wina zbyt dużej temperatury oleju. Jeżeli długo pałowałeś go te 160km/h (obroty pewnie ze 3-3.5k?) to olej się zagrzał, stał się mniej lepki, i czujnik to zauważył. Czujnik temp oleju pozwoliłby Ci na kontrole temperatury, co jeżeli często robisz takie trasy na pewno by Ci się przydało.
Ale niech się wypowie ktoś kompetentny
Ale niech się wypowie ktoś kompetentny

- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T