Witam od jakiegoś roku jestem szczęśliwym posiadaczem mk4 AVF i od paru dni Passata b5 AJM.
W golfie tej mocy jest aż za dużo ( robiony w diagtroniku) a w passku by się jej teraz przydało, stąd moje pytanie, czy możliwe jest wyjęcie z AVF tego kompa i przełożenie go do AJM ?
Do AFV kupiłbym seryjny na 130 PS.
Zmiana komputera AVF do AJM
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
Po pierwsze w mk4 nie był montowany silnik AVF - bo jest to silnik montowany wzdłużnie w takich autach jak passat, audi a4, natomiast w golfie siliniki 1.9tdi są motnowanie poprzecznie. Może masz na myśli ASZ bo to odpowiednik AVF tyle że w golfie. Jeśli tak to nie zamienisz komputera z ASZ do AJM bo sterowniki te różnią się sporo od siebie. Najprościej jeśli chcesz zwiększyć moc w pasku (ze 115KM na około 150KM) to zrób tzw chiptuning u dobrego tunera. Koszt 1000-1500zł w zależności czy uda Ci sie wpisać na grupowe chipowanie. Mocy na pewno przybędzie i będzie to bardzo zauważalne w jeździe.
-
- Gadatliwa bestia
- research1
- Użytkownik
- Kontakt:
więc bez korekcji softu nie będzie to zbyt dobrze chodziło a pewnie gorzej niż na oryginalnym komputerze, dlatego lepiej taniej i lepiej zrobić po prostu mocniejszy program na oryginalnym sterownikuDANIEL LHR pisze:elektrycznie pewnie beda pasowac , dla pewnosci trzeba porównac schematy , ale nie wiadomo jak to bedzie jezdzilo ,avf ma wydajniejsze pompowtryski , wiec nieco inne mapy dawki paliwa itp
ja dla próby włożyłem mój sterownik, teoretycznie od AWXa ale jeździ z AUY, do ASZta seryjnego. efekt taki, że na wolnych nie bardzo chciał chodzić, za to jeździła całkiem tak że włascicielowi czwórki szczękła opadła. nie sprawdzałem logow, ale dobrze pewnie bie było
viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...