po wymianie sprzęgła nie ma biegów i auto nie kręci
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
po wymianie sprzęgła nie ma biegów i auto nie kręci
Witam!Wymieniłem tarcz z dociskiem.Po złożeniu całości w samochodszie niemam biegów i silnik nie kręci.....
Pomocy
Pomocy
-
- Forum Master
- Kontakt:
Jak podłaczyłem na krótko rozrusznik bez elektromagnesu to kręcił....A biegów nadal niemam ale myślę że jutro goo dam do jakiegoś solidnego mechanika...Niech zajży co go boli....
[ Dodano: 12 Lis 2009 23:38 ]
A elektromagnes oddam do sklepu bys może był uszkodzony...
[ Dodano: 13 Lis 2009 10:34 ]
A jeszcze mam pytanko w trakcie wymiany rozleciał się przegub wewnętrzny wraz z tymi kulkami itp,wyciągłem całą półoske poskładałem go i przykręciłem do skrzyni....Czy to może mieć winę???Że biegów nie mamMoże te kullki juz nie napędzaja półośki.....
[ Dodano: 12 Lis 2009 23:38 ]
A elektromagnes oddam do sklepu bys może był uszkodzony...
[ Dodano: 13 Lis 2009 10:34 ]
A jeszcze mam pytanko w trakcie wymiany rozleciał się przegub wewnętrzny wraz z tymi kulkami itp,wyciągłem całą półoske poskładałem go i przykręciłem do skrzyni....Czy to może mieć winę???Że biegów nie mamMoże te kullki juz nie napędzaja półośki.....
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jak rozrusznik kreci na sucho, to w silniku też powinien. Sprawdź masę i czy masz poprawnie podłączony gruby przewód, oraz cienki. Wrzuć luz i zobacz, czy jak zewrzesz konektor elektromagnesu, gdzie dochodzi cienki przewód z +12V to kręci. Jak tak, to masz coś z elektryką (może kostka stacyjki). Jak nie - to prawdopodobnie coś źle podłączone. Może też być tak, ze któryś kabel zgnił i jak go ruszyłeś przy wyciąganiu rozrusznika, to teraz ma problem z przeniesieniem dużego prądu i rozrusznik nie kręci.
Co do tych biegów - tzn. że samochód nie jedzie? Ale biegi normalnie możesz wrzucić?
Co do tych biegów - tzn. że samochód nie jedzie? Ale biegi normalnie możesz wrzucić?
Normalnie napisałbym że to przegub zmielony, ale raczej nie od wymiany sprzęgła. Więc albo półośka przy montażu/demontażu "wyszła" z wewnętrznego przegubu, albo masz cały czas sprzęgło masz rozłączone. Jak robiłeś to sam to looknij pod maskę i musisz ocenić sam co jest, nie ma za dużo opcji. Możesz ponieść cały przód do góry deczko i sprawdzić "efekt" mechanizmu różnicowego, Jeśli będzie tak jak powinno to przeguby masz ok - czyli źle poskładałeś klamoty od sprzęgła.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
kolego ale Twój problem pojawił się po wymianie sprzęgła więc nie trać kasy na przeguby.
Poza tym to bardzo prosto sprawdzić.
Odpal auto i wrzuć bieg, puść sprzęgło. (rozumiem że w tym momencie auto nie jedzie ale też nie gaśnie) W tym momencie musisz się połozyć pod autem i zobaczyć czy nie kręci sie lewa lub prawa flansza mechanizmu różnicowego.
Jak się nie kręcą a auto na biegu jest i nie jedzie i nie gasnie to znaczy że masz caly czas wysprzęglone (czyli pewnie źle złożyłeś sprzęgło) lub ewentualnie jak którać półoś się będzie kręcić to awaria przegub na drugiej połosi ale to raczej bardzo mało prawdopodobne.
Poza tym to bardzo prosto sprawdzić.
Odpal auto i wrzuć bieg, puść sprzęgło. (rozumiem że w tym momencie auto nie jedzie ale też nie gaśnie) W tym momencie musisz się połozyć pod autem i zobaczyć czy nie kręci sie lewa lub prawa flansza mechanizmu różnicowego.
Jak się nie kręcą a auto na biegu jest i nie jedzie i nie gasnie to znaczy że masz caly czas wysprzęglone (czyli pewnie źle złożyłeś sprzęgło) lub ewentualnie jak którać półoś się będzie kręcić to awaria przegub na drugiej połosi ale to raczej bardzo mało prawdopodobne.
Ostatnio zmieniony ndz lis 15, 2009 17:26 przez sas_gti, łącznie zmieniany 3 razy.