kilka ogólnych pytań

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
dawid1062
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

kilka ogólnych pytań

Post autor: dawid1062 » wt lis 10, 2009 18:54

Witam, jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Golfa 4- silnik 1.4 16v
Chciałbym zadać kilka pytań
1. Czy muszę czekać przed zapaleniem silnika aż wszystkie kontrolki (poza ładowaniem) zgasną czy mogę odpalać od razu?
2. Zaraz po odpaleniu silnika, tak jakby rozrusznik dosyć głośno skrzeczy/piszczy. Co to może być tulejki? bendix?
3. Pod przednimi dywanikami(kierowcy i pasażera) zrobiło się mokro. Najpierw zauważyłem to przy fotelu kierowcy obok było sucho, potem woda pojawiła się także przy fotelu pasażera. Jak sprawdzić skąd ta woda się bierze?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
4. Po przekręceniu na max kierownicy obroty silnika minimalnie spadają czy to normalne?
Ostatnio zmieniony wt lis 10, 2009 18:56 przez dawid1062, łącznie zmieniany 1 raz.

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » wt lis 10, 2009 19:03

1. musisz czekać a chociaż samochód też ci odpali ale to raptem 5s. więc lepiej czekaj.
3. poszukaj tematów o tym bo jest dużo możliwości... Ludzie opisywali swoje problemy na tym forum z tym związane i jest dużo możliwości.
4. Spadają bo pompa od wspomagania pracuje .. ale nie powinny.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » wt lis 10, 2009 19:21

Ad. 4: Sterownik silnika czyli ECU powinien skorygować dawkę paliwa tak by utrzymywać obroty biegu jałowego na stałym, zadanym poziomie.
W silnikach małej pojemności może się zdarzyć chwilowy, sekundowy spadek obrotów, taki dołek w obrotach - zanim komputer nie tego nie wyrówna. Spadek trwały a nieskorygowany nie powinien występować.
Można - mając taką okazję - sprawdzić błedy na VAG-u.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”