Witam!
Ostatnimi dniami dzieja mi sie niezle jaja z autem. Mianowicie w sobote jechalem na slub i w pewnym momencie obrotomierz zaczol swirowac obroty byly ok, a obrotomierz swirowal, az w koncu auto zgaslo i nie zapalilo, ale z tym sie uporalem na trasie, okazal sie urwany przewod od halla, kilka dni juz jezdzac auto utrzymywalo temp ok 70 stopni i nie chciala rosnac dalej. Wczesniej vag pokazal blad czujnika temp, ale blad skasowalem i juz wiecej nic nie pokazal, teraz tez nic nie pokazuje. Obroty zaraz po odpaleniu auta utrzymuja sie na ok 1900obr/min nieraz spadna do 900 ale znów wchodzą na 1900, czy może to być wina właśnie czujnika temp?? Dodam iż dolot przegladnelem caly i jest wsio ok! Pracuje tak na obu paliwach na lpg i na PB. gdy odlacze czujnik temp obroty nie zmieniaja sie, nadal sa takie same. Poradzcie, bo nie wiem czy jest sens wymieniac czujnik temp!
[ Dodano: 09 Lis 2009 10:44 ]
523-- ------- Intake air temp sensor (G42)
Open or Short to B+
522-- ------- Engine coolant Temp sender (G62)
Open or Short to B+
552-- ------- Volume Air Flow Sensor Position Sensor -G19
Open or Short to Ground
teraz pokazal mi takie bledy....
co moze odpowiadac za obroty??
dodam, iz zmniejszyly sie obroty do 900 po tym jak je skasowalem oraz skorygowalem troszke zaplon, lecz przy puszczaniu gazu obroty lubia spasc do 600 i po chwili sie stabilizuja....
wentylatory wlaczyly mi sie jak na zegarach bylo ok 80 stopni... vag pokazywal 90 stopni... na 4 blocku pokazane jest wyprzedzenie zaplonu??
bardzo wysokie obroty biegu jałowego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- d.milas
- Użytkownik
- Kontakt:
bardzo wysokie obroty biegu jałowego
"Jak kraść to miliony, jak "kochać" to księżniczki, jak auto to VW!"
Cały MK3 1.8 i MK3 GTI na czesci:
Pisać na gg, pw ;-)
Pisać na gg, pw ;-)
-
- Forum Master
- Kontakt:
z blegow wynika ze to raczej przerwy w instalacji sa , IAT to racze malo prawdopodobne zeby padl, a niebieski czujnik owszem, ale raczej bym tu postawil na brak masy w instalacji na slinkiu dlatego czujniki "sie odlaczyly", sprawdz sobie masy najpier na IAT na na niebieski, blad przepustnicy mogl sie trafic sporadycznie.
Masz problem w Dieslem , potrzebujesz dodatkowych HP? Wiekszego turbo lub mocniejsza pompe/pompowtryski? Zapraszam do "Diesel-tech" Przemyśl. Tel . 531 038 213
- d.milas
- Użytkownik
- Kontakt:
Tez moze byc cos z masa... mialem tez problemy z odpalaniem, tzn rozrusznik na chwile milkł ale to tylko momenty i krecil dalej i odpalal, moze mi ktos powiedziec gdzie szukac masy od silnika??
Pisać na gg, pw ;-)
Pisać na gg, pw ;-)
- d.milas
- Użytkownik
- Kontakt:
ok wiem gdzie, zaraz ide zobaczyc, a ktos powie mi jeszcze jak za pomoca vaga odczytac kat wyprzedzenia zaplonu? Na ktorym bloku jest?
[ Dodano: 09 Lis 2009 19:26 ]
Poczyscilem styki od masy silnika, i pozmienialo sie bardzo duzo...
Mianowicie, jeszcze gorzej skacza obroty w zakresie 1900-800, ale juz auto nie przygasa. Jest tak i na PB i na LPG pojezdzilem troche - pewnikiem za malo i vag bez bledow. Dodam jeszcze, ze po pewnym czasie falowanie ustaje i jest ok poki nie zgasze silnika, jak zgasze i zapale jest znow chwile to samo. Dodam iz temp nadal utrzymuje sie na poziomie 70 stopni... jak zapalam auto, od razu wskauje na obroty 1900 a nieraz i wieksze...
Dolot OK
Przeplywka OK
WN odpada
Nie wiem co jest z zaplonem jeszcze.. jutro pokombinuje, ale raczej watpie aby sam sie przestawil...
[ Dodano: 09 Lis 2009 19:26 ]
Poczyscilem styki od masy silnika, i pozmienialo sie bardzo duzo...
Mianowicie, jeszcze gorzej skacza obroty w zakresie 1900-800, ale juz auto nie przygasa. Jest tak i na PB i na LPG pojezdzilem troche - pewnikiem za malo i vag bez bledow. Dodam jeszcze, ze po pewnym czasie falowanie ustaje i jest ok poki nie zgasze silnika, jak zgasze i zapale jest znow chwile to samo. Dodam iz temp nadal utrzymuje sie na poziomie 70 stopni... jak zapalam auto, od razu wskauje na obroty 1900 a nieraz i wieksze...
Dolot OK
Przeplywka OK
WN odpada
Nie wiem co jest z zaplonem jeszcze.. jutro pokombinuje, ale raczej watpie aby sam sie przestawil...
Pisać na gg, pw ;-)
Pisać na gg, pw ;-)