Buczenie od 2000obr wzwyż....

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mivhal_f
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Buczenie od 2000obr wzwyż....

Post autor: mivhal_f » śr paź 14, 2009 19:49

Witam

Przeszukałem forum i nie znalazlem nic na temat mojego problemu.

Mianowicie nie wazne na jakim biegu od 2000obr wzwyz slychac buczenie i czuc wibracje na pedale gazu, oczywiscie buczenie sie nasila wraz ze wzrostem obrotow i potem od 2500 dochodza jeszcze odgłosy ocierania sie metalu o metal(ale ledwo slyszalne).

Autko moc ma bez zmian, zadnych innych problemów z nim nie mam, pali od strzału i na ciepłym i na zimnym, olej praktycznie nowy(ok 5tys przejechane na nim, 10W40), nie ubywa go(troche wyciekło z podstawy filtra ale to norma u mnie), nie kopci, błędów na kompie nie mam(oprocz standardowego 575), żadna kontrolka nie miga. Nie wiem co moze jeszcze pomóc.

A i jak puszcze gaz, bez wciskania sprzegła buczenie nadal jest(oczywiscie sie zmniejsza wraz z obrotami), ponizej 2000obr nie ma nic...

Pozdrawiam i pomóżcie co to moze byc...obawiam się że turbina domaga sie regeneracji...

Awatar użytkownika
piter_s
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piter_s » śr paź 14, 2009 19:54

a u mnie buczy i drgania w zakresie 1500-2500obr a później cisza, odgłos dochodzi ze środkowego tłumika, nowy założony to samo, więc już sam nie wiem.
słychać takie UUUUUUUU.

Awatar użytkownika
mivhal_f
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mivhal_f » śr paź 14, 2009 19:56

no drgania to u mnie tez sa...wiem ze to nastawnik....zbieram sie do czyszczenia i zebrac sie nie moge...a jesli u mnie to by byl wydech to by chyba caly czas buczalo no nie??

Awatar użytkownika
piter_s
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piter_s » pt paź 16, 2009 06:38

nie jak nastawnik to szarpie a nie drga.
no u mnie zmieniłem wydech i dalej to samo.
zastanawiam się jeszcze czy to nie od koła pasowego na wale, może jest wybite i i akurat w tych obrotach łapie wibracje, a wszystko przenosi się na wydech.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”