kontrolka swiec samorobka...czemu tak dziala?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
kontrolka swiec samorobka...czemu tak dziala?
Witam
Jako ze moja kontrolka od świec żarowych na tablicy przyrządów nie działa założyłem sobie oddzielna na środkowej konsoli. Jeden kabel podlaczylem do kabla idacego do 80A bezpiecznika a drugi podlaczylem do masy. Niech szanowni koledzy powiedzą czy dobrze.
Pomijajac odpowiedz ta kontrolka działa, ale dziala troche dziwnie. Sadzilem ze ten bezpiecznik 80A jest od swiec podgrzewajacych komory spalania, ale dziwi mnie to ze ona sie swieci po uruchomieniu silnika bez wzgledu na temperature np dzis ok 10stopni bylo i kontrolka sie swiecila przez ok minute lub 2. To normalne jest??
Podrawiam i prosze o odpowiedz.
P.S. niestety nie bylo jeszcze tak niskich temp po podlaczeniu kontrolki zeby sprawdzic czy wczesniej grzeja
Jako ze moja kontrolka od świec żarowych na tablicy przyrządów nie działa założyłem sobie oddzielna na środkowej konsoli. Jeden kabel podlaczylem do kabla idacego do 80A bezpiecznika a drugi podlaczylem do masy. Niech szanowni koledzy powiedzą czy dobrze.
Pomijajac odpowiedz ta kontrolka działa, ale dziala troche dziwnie. Sadzilem ze ten bezpiecznik 80A jest od swiec podgrzewajacych komory spalania, ale dziwi mnie to ze ona sie swieci po uruchomieniu silnika bez wzgledu na temperature np dzis ok 10stopni bylo i kontrolka sie swiecila przez ok minute lub 2. To normalne jest??
Podrawiam i prosze o odpowiedz.
P.S. niestety nie bylo jeszcze tak niskich temp po podlaczeniu kontrolki zeby sprawdzic czy wczesniej grzeja
kontrolka świec nie tylko pokazuje kiedy grzeją świece ... dlaczego w liczniku kontrolka nie działa ? żarówka się nie przepaliła ? nie ma popękanych lutów/ścieżek ? zrób to porządnie , bo tak w zimę będzie Ci ciągle migać/świecić, aż do osiągnięcia optymalnej temp.
przewód wychodzący z ECU na kontrolkę świec wychodzi z pinu 48 i ma kolor niebiesko-zielony
przewód wychodzący z ECU na kontrolkę świec wychodzi z pinu 48 i ma kolor niebiesko-zielony
Ostatnio zmieniony ndz wrz 27, 2009 13:47 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.
bo tak ma być !!mivhal_f pisze:kontrolka w liczniku dziala ale tylko na ulamek sekundy,

po co Ci takie coś co zrobiłeś ? i tak nie masz wpływu na to kiedy świece będą grzały, chyba, że zamontujesz włacznik ...
silnik źle zapala ? jaki jest kąt wtrysku ? paliwo się nie cofa ? zwiększałeś dawkę rozruchową w adaptacjach ?