Dziwny dzwięk przy ostrym hamowaniu.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
marcin999
Forum Master
Forum Master

Dziwny dzwięk przy ostrym hamowaniu.

Post autor: marcin999 » pt wrz 11, 2009 21:26

Mam pytanie w moim golfie przy mocniejszym hamowaniu czyli wtedy kiedy zadziala abs wydobywa sie przez moment dziwny dzwięk nawet nie wiem jakby go opisac to jest tak jakby wibracja jakas. Jak samochod sie zatrzyma albo jak abs przestanie dzialac to przestaje. Wydobywa sie to gdzies z przodu samochodu. Czy to wina pompy czy moze tarcze wydaja jakies takie dziwne dzwięki.

Jeszcze jedno pytanko czy w golfie ze skrzynia EGZ ma synchronizowany wsteczny?

Awatar użytkownika
seba198666
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: seba198666 » pt wrz 11, 2009 22:23

to normalne z abs poprostu przepuszcza zeby nie dopuscic do zablokowania kol i stad te dzwieki

seba

Awatar użytkownika
marcin999
Forum Master
Forum Master

Post autor: marcin999 » pt wrz 11, 2009 23:13

Kolego normalne dzwięki to ja potrafie odróżnić uwierz mi ze ten nie jest normalny. Pewnie pompa sie rozsypuje, bo nie ma nawet pulsowania pedału.

SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)

Awatar użytkownika
seba198666
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: seba198666 » ndz wrz 13, 2009 14:23

jesli nie czuc pulsowania pedalu to moze faktycznie cos z pompa ale nie koniecznie zacznij od sprawdzenia hamulcy przod tyl klocki tarcze itd i sprawdz na kompie moze jest blad jakiegos czujnika zapisany w pamieci komputera

seba

metalizer78
Ma gadane
Ma gadane

Re: Dziwny dzwięk przy ostrym hamowaniu.

Post autor: metalizer78 » wt wrz 15, 2009 22:19

marcin999 pisze:Mam pytanie w moim golfie przy mocniejszym hamowaniu czyli wtedy kiedy zadziala abs wydobywa sie przez moment dziwny dzwięk nawet nie wiem jakby go opisac to jest tak jakby wibracja jakas. Jak samochod sie zatrzyma albo jak abs przestanie dzialac to przestaje. Wydobywa sie to gdzies z przodu samochodu. Czy to wina pompy czy moze tarcze wydaja jakies takie dziwne dzwięki.

Jeszcze jedno pytanko czy w golfie ze skrzynia EGZ ma synchronizowany wsteczny?
Witam cię Marcinie nie wiem czy ci pomogę ale wiem coś na ten temat tz.tego dźwięku miałem te same objawy jeszcze jak miałem dobry abs bo mi już nie działa.Tylko zamiast dźwięku to był stuk. Ale nie o abs mi chodzi też tak myślałem że to wina abs miałem jeden stuk podczas hamowania i to tak głośny że oguchnąć można było mechanik powiedział mi że stuk wydobywa się ze skrzyni biegów ale bzdura to była totalna z kuzynem ściągnęłem koła przednie ponieważ szczęki hamulcowe wchodziły w rowek(jest taki jak jest koniec tego siedzenia co klocek jest ułożony w nim) i ten rowek był takzabrudzony rdzą że gdy przychamowałem to po prostu sprężyna nie miała siły go odbić z powrotem na swoje miejsce tz tego klocka hamulcowego i jak naciskałem jeszcze raz pedał hamulca to on wtedy powracał z podwójną siłą że metal o metal uderzał i był wtedy ten głośny stuk zobacz może to jest przyczyną u ciebie przynajmiej u mnie to było więc dziele się teraz z tobą tą informacją a jeżeli to nie to bedzie u ciebie przyczyną to naprawdę nie wiem co to może być.Najlepiej żebyś nie musiał ściągać kół a masz dostęp do tarczy jak je widzisz to weź śrubokręta i popchaj klocka w bok wtedy poczujesz czy ci odbija jak nie to prawdopodobnie jest to przyczyna w moim przypadku mało brakło żebym skrzynie kupił niepotrzebnie :grrr: :hehe: P.S z tego co mi wiadomo to nie jest synchronizowany wsteczny tak kilka osób mi mówiło ale jaka jest prawda to nie wiem
Ostatnio zmieniony wt wrz 15, 2009 22:47 przez metalizer78, łącznie zmieniany 3 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”