czy to znowu kostka stacyjki??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Lukasz_mk2
- Forum Master
czy to znowu kostka stacyjki??
jakieś dwa miesiące temu wymieniłem kostkę stacyjki, ponieważ czasami miałem problem z odpaleniem auta, kontrolki przy rozruchu gasły i kręcił tylko rozrusznik. Był spokój przez chwile. Niestety z lenistwa kupiłem stacyjkę (oryginałów nie mieli) w sklepie a nie w ASO (ASO mam z drugiej strony miasta). Teraz znowu problem powrócił tzn kontrolki nie gasną ale silnik czasem nie chce odpalić. Dodam jeszcze tyle że kręcenie rozrusznikiem nic nie daje, wystarczy przekręcić kluczyk w pozycję 0 i próbować jeszcze raz. Auto zawsze pali przy jednym zakręceniu rozrusznikiem. I tu moje pytanie czy to aby napewno stacyjka padła czy może co innego. Dodam tyle że silnik mam raczej zdrowy ostatnio robiłem trase w sumie 1500km i nie zjadł mi ani grama oleju (jazda głównie drogami szybkiego ruchu koło 120 - 140km/h).
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
tylko jak?? Generalnie jest tak że nie mogę go zapalić jak mi zgaśnie (np. poprzez wbicie trójki zamiast jedynki i szczale ze sprzęgła na skrzyżowaniu - mojej dziewczynie się to czasem zdaża). Rzadko jest tak żebym nie mógł zapalić na parkingu chyba że auto jest jeszcze całkiem ciepłe. Miślałem przez chwile że to jakiś czujnik temp., ale chyba raczej nie bo jak auto już odpali to nie ma żadnych problemów z jazdą ani obrotami.
- Paweł Marek
- V.I.P.
z tym czujnikiem - można by sprawdzić - wystarczy omomierz a normy znajdziesz na forum. Poza tym - trzeba by zacząć od upewnienie się co do stanu świec kabli i reszty układu zapłonowego. Co nie jest pewne - wymienić, potem diagnoza na komputerze. Jeśli auto ma gaz to spróbuj resetu komputera.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
auto ma LPG. Co do świec i kabli i kopułki to raczej odpada bo wymieniam je co wymiane oleju, która była ostatnio w czerwcu. Do resetu kompa wystarczy tylko rozłączenie klem na noc?? Co do sprawdzenia czujnika to czy on może być tylko sprawny/niesprawny. Czy może czasem działać dobrze, a czasem źle??
- Paweł Marek
- V.I.P.
każda opcja jest możliwa, to taki termistor - zmienia opór płynnie w zależnosci od temperatury. Co do resetu jak napisałeś, ale potem zapal silnik i zostaw na luzie do pełnego zagrzania.Lukasz_mk2 pisze:Co do sprawdzenia czujnika to czy on może być tylko sprawny/niesprawny. Czy może czasem działać dobrze, a czasem źle??
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.