Rozrząd hałasuje
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Rozrząd hałasuje
Posiadam GOLF II 1.3 (wtrysk).
Dzisiaj wymieniłem rozrząd (pompa wody i pasek), olej i filtr oleju a także płyn do chłodnicy.
Po wyjechaniu od mechanika było ok, ale tak po 10 km szczególnie jak stawałem na światłach czy przed domem (wtedy najlepiej słychać bo jest cicho) słychać takie coś jakby rolka nie była nasmarowana i tak się kręci i wydaje taki dzwięk jakby właśnie nie była na oliwiona czy coś. Chociaż zauważyłem, że jak samochód stoji z włączonym silnikiem tak z ponad 5 minut to dzwięk ustaje, ale znów jak się przejadę parę kilometrów to słychać "tą nie nasmarowaną rolkę" na postoju bo wtedy najciszej chodzi silnik.
Jak myślicie co to może być ?
Jutro rano jadę do mechanika na reklamacje to chyba nie normalne żeby nowy rozrząd hałasował?
P.S.
Pasek rozrządu + pompa wody + filtr oleju + wymiana oleju + wymiana płynu chłodzącego + wymiana zimera + robocizna = 400 zł w Łodzi.
Nie wiem czy drogo czy tanio ale cholera dziwne odgłosy wydaje.
Teraz nie widzę paska rozrządu bo założył mi taką obudowę, widocznie w komplecie była.
Dzisiaj wymieniłem rozrząd (pompa wody i pasek), olej i filtr oleju a także płyn do chłodnicy.
Po wyjechaniu od mechanika było ok, ale tak po 10 km szczególnie jak stawałem na światłach czy przed domem (wtedy najlepiej słychać bo jest cicho) słychać takie coś jakby rolka nie była nasmarowana i tak się kręci i wydaje taki dzwięk jakby właśnie nie była na oliwiona czy coś. Chociaż zauważyłem, że jak samochód stoji z włączonym silnikiem tak z ponad 5 minut to dzwięk ustaje, ale znów jak się przejadę parę kilometrów to słychać "tą nie nasmarowaną rolkę" na postoju bo wtedy najciszej chodzi silnik.
Jak myślicie co to może być ?
Jutro rano jadę do mechanika na reklamacje to chyba nie normalne żeby nowy rozrząd hałasował?
P.S.
Pasek rozrządu + pompa wody + filtr oleju + wymiana oleju + wymiana płynu chłodzącego + wymiana zimera + robocizna = 400 zł w Łodzi.
Nie wiem czy drogo czy tanio ale cholera dziwne odgłosy wydaje.
Teraz nie widzę paska rozrządu bo założył mi taką obudowę, widocznie w komplecie była.
Ostatnio zmieniony czw sie 13, 2009 20:08 przez Golf GTD, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
raczej spokojnie, często nowe paski + nowe kółka od pompy tak hałasują. Ewentualnie każ sprawdzić czy nie za mocno pasek został pompą napięty (ma się obrcić na najdłuższym odcinku palcami maks 90 stopni)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
myślę że kilkaset, ale to napięcie sprawdź bo czasem paradoksalnie nowy pasek jak zacznie pracować to robi się bardziej napięty, nie mam pojęcia czemu ale tak bywa. No i zdarza się osłonę paska źle zamontować tak że pasek o nią ociera, raczej więcej grzechów w tej okolicy nie pamiętam, chyba że to nie rozrząd tylko pasek alternatora albo jego łożyska, co wyjaśnisz odpalając silnik ze zdjętym paskiem
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jestem zawiedziony albo może wku.....
Na nowym rozrządzie zrobiłem już 400 KM.
Nagranie audio, sorry za jakość, zarejestrowane przed chwilą.
Trzymałem dyktafon nad rozrządem i w pewnym momencie zszedłem do podwozia przy prawym przednim kole i znowu na góre.
Chodzi głównie o to błebłebłe błe błe błe błe błebłe .......
http://www.sendspace.com/file/wobeia
na górze błe błe a na dole normalnie taki szelest.
Jutro o 9:00 uderzam do mechanika bo mi zaraz się chyba to wszystko rozleci.
Na nowym rozrządzie zrobiłem już 400 KM.
Nagranie audio, sorry za jakość, zarejestrowane przed chwilą.
Trzymałem dyktafon nad rozrządem i w pewnym momencie zszedłem do podwozia przy prawym przednim kole i znowu na góre.
Chodzi głównie o to błebłebłe błe błe błe błe błebłe .......
http://www.sendspace.com/file/wobeia
na górze błe błe a na dole normalnie taki szelest.
Jutro o 9:00 uderzam do mechanika bo mi zaraz się chyba to wszystko rozleci.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
no, mozna i zdjac pasek od altka ,
mozna tez zdjac od wody
ja bede nadal podejrzewał rolke ciekawe jaka mechanior załozył
ja z kolega zanim sie nie dowiedzialismy jak naciagac pasek ( kilka lat temu ) , to diagnoza padła na pompe wody w Rpku, wymienilismy pompe, pozniej , diagnoza padla jednak na rolke, wymieniona , ale znowu za mocno naciagnieta
w koncu sie nauczylismy a nawiasem mówiac , wyjąca rolka była pomocna przy kupinie autka, bo paaanie , cos tu wyje, na pewno pompa , a to nie sa tanie rzeczy
pompa wody tutaj u kolegi zostala wymieniona, po 400 km siadla ? to musialaby byc naprawde jakis szmelc
poczekamy , zobaczymy , ja mowie , ze rolka, nawt mog dac sobie cos uciąc
zartowalem prosze mnie nie cytowac
[ Dodano: Pią Sie 14, 2009 9:23 am ]
kurdee , o czym mu tu rozmawiamy , przeciec to jst 1,3 !!! tam nie ma rolki !
pasek napinany jest przez pompe wody ! nooo to rolka odpada nic mi nie ucinac !
w takim razie to trzeba sprawdac wszystko,cos na łozyskach wyje, nie upewni sie jak nie zdejmie altka , jak nie ucichnie to nie ma co halasowac tylko pompa
mozna tez zdjac od wody
ja bede nadal podejrzewał rolke ciekawe jaka mechanior załozył
ja z kolega zanim sie nie dowiedzialismy jak naciagac pasek ( kilka lat temu ) , to diagnoza padła na pompe wody w Rpku, wymienilismy pompe, pozniej , diagnoza padla jednak na rolke, wymieniona , ale znowu za mocno naciagnieta
w koncu sie nauczylismy a nawiasem mówiac , wyjąca rolka była pomocna przy kupinie autka, bo paaanie , cos tu wyje, na pewno pompa , a to nie sa tanie rzeczy
pompa wody tutaj u kolegi zostala wymieniona, po 400 km siadla ? to musialaby byc naprawde jakis szmelc
poczekamy , zobaczymy , ja mowie , ze rolka, nawt mog dac sobie cos uciąc
zartowalem prosze mnie nie cytowac
[ Dodano: Pią Sie 14, 2009 9:23 am ]
kurdee , o czym mu tu rozmawiamy , przeciec to jst 1,3 !!! tam nie ma rolki !
pasek napinany jest przez pompe wody ! nooo to rolka odpada nic mi nie ucinac !
w takim razie to trzeba sprawdac wszystko,cos na łozyskach wyje, nie upewni sie jak nie zdejmie altka , jak nie ucichnie to nie ma co halasowac tylko pompa
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Mechanik poluzował pasek rozrządu i już nie słychać tego dzwięku. Jak narazie OK!
Za usługę nie wziął pieniędzy w ramach gwarancji
Ale samochód musiał stać z 3 godziny bo silnik musiał ostygnąć.
W sumie mogę polecić z czystym sumieniem Mechanika na ulicy Źródłowej w Łodzi. (pierwszy zakład po lewej stronie jadać od strony wydziału komunikacji)
Gość jest mało mówny (ale to nie znaczy, że was olewa tylko taki ma charakter) i ma dwóch pomocników, ale raczej stara się zrobić dobrze.
Dla zainteresowanych mogę podać telefon komórkowy do niego. Ciągle ma robotę i na poważniejsze rzeczy trzeba się umawiać zawczasu.
Mówił, że Pasek firmy "GATES" zawsze zakłada.
Za usługę nie wziął pieniędzy w ramach gwarancji
Ale samochód musiał stać z 3 godziny bo silnik musiał ostygnąć.
W sumie mogę polecić z czystym sumieniem Mechanika na ulicy Źródłowej w Łodzi. (pierwszy zakład po lewej stronie jadać od strony wydziału komunikacji)
Gość jest mało mówny (ale to nie znaczy, że was olewa tylko taki ma charakter) i ma dwóch pomocników, ale raczej stara się zrobić dobrze.
Dla zainteresowanych mogę podać telefon komórkowy do niego. Ciągle ma robotę i na poważniejsze rzeczy trzeba się umawiać zawczasu.
Mówił, że Pasek firmy "GATES" zawsze zakłada.
Ostatnio zmieniony pt sie 14, 2009 13:24 przez Golf GTD, łącznie zmieniany 1 raz.