Wymiana silnika i oznaczenia silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Mansun

Wymiana silnika i oznaczenia silnika

Post autor: Mansun » pn paź 31, 2005 12:23

Witam wszystkich pomocnych!
Mam dwie sprawy i może starsi "golfowicze" będa mi w stanie pomóc:
Ogólnie wiadomo że silniki do Mk3 1,9 GTD z 1992 roku miały tę wadę że cześto leciała w nich głowica na silniku, jeśli był ten samochód źle eksploatowany. Mój oczywiście to miał :grrr: ale taki już sprowadziłem a dopiero w Polsce po około 3 miesiącach normalnej eksploatacji okazało się ze wcześniej już głowica miała delikatne pęknięcia ale większe rozwarstwienia odwlekały sie do czasu. Potem wszystko zrobiło "pierdut" . Głowicę zrobiłem ale koszta były niewspółmierne do ostatecznego efektu. Jak podliczyłem trzeba było dołożyć i kupić silniki z roku 1994 lub nowsze kiedy to została zmieniona konstrukcja m.in. głowicy i silnika. I tu moje pytanie: Mam silnik oznaczony AAZ i nie wiem jakie silniki z nowszych pasują montażowo do mojego Golfa, czy trzeba jakoś przerabiać elementy montażowe, itp.?
gdzie ewentualnie znależć te informacje? I gdzie też można znaleźć info na temat oznaczeń silników (ktos mi oferował silnik TDi oznaczony symbolami AFN wiec nie wiem czy nie pakuje sie na jaks "minę"). jak podejść do tematu? Bo może jeszcze dać sobie warto spokój z nowym silnikiem a zajać się odpowiednią profilaktyką tego co aktualnie jest w samochodzie?
dzięki za wyczerpujące info lub jakieś linki, odnośniki do szczegółowych stron!!!!!!
:)

Awatar użytkownika
Adamm
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
Kontakt:

Post autor: Adamm » pn paź 31, 2005 13:47

na moj gust to sprawa wyglada tak. montazowo powinny TDi podejsc bo w koncu jezdzily w golfach III ale pozostaje inna sprawa. Otoz TD jest sterowany mechanicznie (linka gazu itp) natomiast TDi juz nie i tu moze byc problem i wiecej przerobek.

mysle ze bardziej doswiadczeni ode mnie wypowiedza sie jeszcze i sprecyzuja to co chcialem powiedziec :D

Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG

Awatar użytkownika
Puki
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Puki » pn paź 31, 2005 23:42

W poradach masz oznaczenia silników albo opcja szukaj

Są auta i są VolksWageny

Zablokowany