Jak wymienić rolkę napinającą pasek wielorowkowy?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Jak wymienić rolkę napinającą pasek wielorowkowy?

Post autor: mmksk » pn sie 03, 2009 08:32

Witam
Posypała mi się pompa wspomagania, którą wymieniłem razem z paskiem. Ostatnio pojawia mi się rano pisk który jest chyba spowodowany rolką (ma już małe luzy). Chciałbym ją wymienić , może mi ktoś podpowiedzieć jak ją zdjąć? Jest ona przykręcona chyba śrubą 13 ale po jej wykręceniu rolka ani nie drgnie, czy trzeba ją podważyć?? Czy wymienia się samą rolkę czy razem z napinaczem? Chodzi o silnik 1,6 AEE.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marny88
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: marny88 » pn sie 03, 2009 10:48

rolka siedzi na łożysku wiec będziesz musiał ją pukać żeby zeszła i to nieraz mocno...
u mnie tez piszczało ale odpaliłem silnik i normalnie naoliwiłem rolkę tj. wsadziłem tam wężyk od oliwiarki i dałem kilka kropel oleju :D tylko trzeba uważać na palce :hmm:

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » pn sie 03, 2009 11:55

Powiedz jeszcze czy wymienia się samą rolke czy również napinacz?? Rolka ma mała luzy więc chyba oliwienie nic nie da.

Awatar użytkownika
marny88
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: marny88 » pn sie 03, 2009 14:10

moim zdaniem powinno się dać wymienić tylko samą rolkę, bo przecież musi być jakieś dojście do łożyska. musisz spróbować zbić starą i zobaczyć co z tego wyjdzie
pozdrawiam

mmksk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: mmksk » pn sie 03, 2009 21:07

Ok zrobie tak tylko boję się że podczas zbijania mogę napinacz uszkodzić, myślałem że do tego używa się jakiegoś ściągacza.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”